Professors de la Universitat imparteixen formació sobre transparència política en Anna, Foios i Gandia

  • 26 de juliol de 2016
 
Jornada de transparència

Joaquín Martín, Lorenzo Cotino, Javier Cuenca i Andrés Boix (Facultat de Dret de la Universitat de València) han analitzat la llei de transparència i han explicat a equips de govern, tècnics municipals i societat civil d'Anna, Foios i Gandia les claus per a portar a la pràctica aquesta normativa. L'objectiu d'aquestes jornades formatives és impulsar la creació d'una cultura pública de transparència.

El dimarts 19 de juliol el Palau dels Comtes de Cervellón d'Anna (Canal de Navarrés) va acollir la jornada “Reptes per a una Cultura GO!: transparència local”. La coordinadora d'aquest programa, Virginia Pardo (Cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial), va inaugurar la sessió juntament amb l'alcaldessa d'Anna, Pilar-Teresa Sarrión. A continuació, la professora Pardo va moderar una taula redona en la qual van participar Joaquín Martín Cubas (Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració) i Andrés Boix Palop (Departament de Dret Administratiu i Dret Processal). 

L'endemà, dimecres 19, va anar el torn de Foios (Horta Nord). L'alcalde, Sergi Ruiz, i la coordinadora, Virgina Pardo, van inaugurar el simposi en la casa de la cultura d'aquesta localitat. Les conferències van ser a càrrec dels docents Javier Cuenca Cervera i Lorenzo Cotino Hueso (Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració).

El Centre Internacional de Gandia (La Safor) va albergar dijous 21 l'última de les jornades de juliol. Van participar en la taula redona Joaquín Martín Cubas i Lorenzo Cotino Hueso, la moderadora va ser la professora Pardo. 

Els especialistes de la Facultat de Dret de la UV que integren el programa pretenen acostar als ciutadans les novetats, drets i obligacions que implica la llei de transparència. A més, tracten de traslladar els límits i excepcions d'aquesta llei als tècnics municipals, així com la seua obligació de practicar una transparència activa que implica migrar d'una cultura administrativa opaca i jeràrquica a una cultura GO! basada en el govern obert i la facilitat d'accés a la informació pública.

La coordinadora Virginia Pardo ha assenyalat que aquest programa de la Universitat de València a iniciativa de la Diputació té com a objectiu “fomentar un govern transparent, que permeta la claredat, obertura i visibilitat de les seues actuacions”. 

Aquest programa ha visitat ja les localitats de Villar del Arzobispo, Silla, Sueca, Ontinyent, Aldaia, Sagunt, Utiel, Bunyol, l'Alcúdia, Bétera, Anna, Foios i Gandia. Després de l'estiu les jornades continuaran a Aiora (22 de setembre) i Xàtiva (17 d'octubre).