El projecte Estalmat d’estímul del talent matemàtic obri el curs aquest dissabte i celebra el seu X aniversari

  • Gabinet de Premsa
  • 7 d’octubre de 2017
 
Imatge d'una pissarra amb operacions matemàtiques.
Imatge d'una pissarra amb operacions matemàtiques.

El teatre Tívoli de Burjassot acollirà aquest dissabte, dia 7 d’octubre, l’acte d’inauguració del curs 2017/2018 d’Estalmat, la iniciativa d’estímul del talent matemàtic entre joves de 12 i 13 anys. La sessió, que comença a les 11:30, servirà també de celebració del X aniversari de l’inici del projecte a València. Per part de la Universitat de València assistirà el vicerector d’Estudis de Postgrau, Rafael Crespo, coordinador del programa des dels seus inicis.

Entre altres activitats hi haurà una actuació de l’Orquestra Estalmat i una presentació del curs a l’alumnat.

ESTALMAT és un projecte de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals que tracta la detecció, orientació i estímul del talent matemàtic d’estudiants de 12-13 anys sense extraure’ls del seu entorn. El projecte explica des del seu començament amb el suport institucional de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la UJI (Universitat Jaume I de Castelló ), el CSIC i la SEMCV (Societat d'Educació Matemàtica Al-Khwarizmi).

Des dels seus inicis, Estalmat CV ha seleccionat 250 alumnes al llarg de deu promocions. Enguany s’enceta l’onzena. Cada any se selecciona a 25 joves en un procés que es duu a terme en dues fases: la primera consta d’una prova escrita d’aptitud, en què es proposen qüestions matemàtiques de diversa índole descrites amb un llenguatge senzill (veure pàgina web per a descarregar les proves realitzades en anys anteriors). En la segona fase, es realitza una entrevista amb cadascun dels candidats que haja superat la primera fase per a valorar la seua actitud cap al projecte. Els joves estan en el projecte per un període de dos anys, en els quals acudeixen a sessions setmanals els dissabtes al matí per un total de vint sessions cada curs. Després d'aquest període, el projecte els brinda la possibilitat de participar dos anys més en el curs de Veterans.