Un projecte europeu de la Universitat de València sobre la comunicació de la ciència busca participants entre la ciutadania

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de juliol de 2019
 
El Jardí Botànic de la Universitat de València albergarà la consulta ciutadana del projecte CONCISE a Espanya. Autor: Joanbanjo.
El Jardí Botànic de la Universitat de València albergarà la consulta ciutadana del projecte CONCISE a Espanya. Autor: Joanbanjo.

El projecte europeu CONCISE, dirigit per la Universitat de València i en el qual participen nou institucions de cinc països, ha fet una crida a la ciutadania per a estudiar el paper que exerceix la comunicació científica en el coneixement i les creences de la ciutadania europea sobre temes científics. La consulta se celebrarà el 26 d’octubre a València.

Persones de qualsevol punt d’Espanya podran viatjar a València per a contribuir a l’estudi, que abasta Espanya, Itàlia, Polònia, Eslovàquia i Portugal. La Universitat de València i FyG Consultores organitzen aquesta consulta, que serà una de les cinc que el projecte durà a terme durant la pròxima tardor en els cinc països participants.

La consulta o diàlegs ciutadans del projecte CONCISE (El paper de la comunicació en la percepció i les creences de la ciutadania europea sobre la ciència) estaran organitzats en diversos debats al llarg del dia, en els quals les persones seleccionades conversaran sobre assumptes relacionats amb la comunicació i percepció social de quatre temes científics d’actualitat: vacunes, canvi climàtic, organismes modificats genèticament i l’ús de teràpies alternatives. Està previst que l’activitat transcórrega al Jardí Botànic de la Universitat de València, de 9 a 17 hores, amb pauses per a descansar i menjar.

L’equip organitzador de CONCISE busca reclutar persones de tota Espanya que representen la realitat social del país, és a dir, persones del carrer que no necessiten tindre estudis o estar familiaritzades amb els assumptes a debatre. “Volem que els i les assistents ens conten com arriba la informació científica a les seues llars i quins mitjans, canals o fonts els generen més confiança, sense que això supose que hagen de tindre cap coneixement previ sobre aquest tema”, explica Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat de València i màxima responsable del projecte.

Les condicions de compliment obligatori per a qui vulga participar són ser major d’edat, viure a Espanya i entendre i parlar bé el castellà. A més, les persones interessades a participar hauran d’inscriure’s a través d’un formulari en línia.

La participació en el projecte serà voluntària, sense rebre diners a canvi, encara que CONCISE cobrirà les despeses de viatge, allotjament i manutenció associats a la participació en la consulta. “Busquem persones que vulguen passar un bon cap de setmana a València i que estiguen disposades a contribuir amb els seus punts de vista i opinions a la millora de la comunicació científica al nostre país de manera altruista”, diu Moreno. Encara que no hi haja recompensa econòmica al seu esforç, les persones seleccionades rebran obsequis en forma d’invitacions per a visitar algunes de les atraccions turístiques de la ciutat de València.

L’objectiu de les consultes és que les i els assistents compartisquen les seues opinions i experiències sobre com la informació científica arriba a la ciutadania. Cada taula de debat comptarà amb un moderador per a facilitar el diàleg, qui guiarà la conversa i assegurarà una participació equitativa entre els membres del grup. La contribució de totes les persones participants sumarà al debat i servirà per a entendre quines fonts i canals empra la ciutadania per a informar-se sobre ciència, i també com formen opinions i prenen decisions sobre assumptes científics d’actualitat.

 

Cinc ciutats europees

CONCISE té previst recollir els testimonis d’un total de 500 persones europees a través de consultes en cinc ciutats: Vicenza (Itàlia), Lodz (Polònia), Trnava (Eslovàquia), Lisboa (Portugal) i València. Malgrat les limitacions geogràfiques i temàtiques del projecte, s’espera que la metodologia, els resultats i les conclusions de CONCISE siguen escalables i aplicables a altres països i àmbits científics. D’aquesta manera, la quantitat i qualitat de la comunicació de la ciència a Europa podrà veure’s augmentada a mitjà i llarg termini.

 

Projecte CONCISE

CONCISE és un projecte d’investigació col·laboratiu finançat pel programa Horitzó 2020 - ‘Ciència per i per a la Societat’ de la Unió Europea. CONCISE està format per nou institucions procedents de cinc països europeus, un equip multidisciplinari liderat per la Universitat de València i que compta també amb la participació espanyola del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra, FyG Consultores i l’Associació Espanyola de Comunicació Científica.

 

Xarxes socials:

Pàgina web: http://www.concise-h2020.eu/es/

Twitter: @ConciseEU

Facebook: @ConciseEU