El projecte teatral Escena Erasmus de la Universitat de València guanya el Premi AVETID 2019

  • Fundació General UV
  • 19 de novembre de 2019
 
Els codirectors d'Escena Erasmus, el vicerector Antonio Ariño i Cristóbal Suria arrepleguen el premi. Foto: Valencia Plaza.
Els codirectors d'Escena Erasmus, el vicerector Antonio Ariño i Cristóbal Suria arrepleguen el premi. Foto: Valencia Plaza.

El projecte teatral Escena Erasmus de la Universitat de València ha rebut aquest dilluns, 18 de novembre, el Premi AVETID 2019, lliurat per l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià, en un emotiu acte que va tindre lloc al Palau de Cervelló. Amb aquest guardó, AVETID reconeix, en el desé aniversari del programa teatral interuniversitari, la seua tasca “en convertir València en la seu d’un projecte teatral europeu estable, demostrant que les arts escèniques són una eina preciosa d’integració”.

Així, Escena Erasmus de la Universitat de València suma un premi més al seu palmarés, havent sigut reconegut en anys anteriors amb el Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011, el Premi Talent Jove 2018 i la Menció d’Honor Europea pel Foment del Patrimoni a través de les Arts 2018 de la PEARLE Live Performance Europe, per fomentar la identitat europea a través del teatre.

El projecte teatral europeu Escena Erasmus, ideat i dirigit per la Companyia de Teatre CRIT i promogut per la Universitat de València, és una ferma aposta per la difusió de la cultura, la mobilitat internacional, el desenvolupament rural i la integració, a través dels vicerectorats de Cultura i Esport, i d’Internacionalització i Cooperació, liderats per Antonio Ariño i Carles Padilla, respectivament. A més, compta amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València. 

“És una gran satisfacció per a la Universitat de València que un projecte consolidat com Escena Erasmus i tantes voltes guardonat internacionalment haja estat premiat a casa. Per tant, celebrem que, en el seu desé aniversari, el sector teatral valencià haja reconegut l’impuls d’un treball emblemàtic que, des del seu inici, s’ha ocupat de construir Europa a través de les arts escèniques fins a formar tota una xarxa teatral europea”, ha assenyalat el vicerector Antonio Ariño.

Per la seua banda, el vicerector Carles Padilla també ha celebrat el reconeixement valencià a un projecte que posa de relleu “la forta política de mobilitat i internacionalització de la Universitat de València, aconseguint posicionar la nostra institució acadèmica com a la tercera de tot Europa en recepció d’estudiants ‘incoming’”. De fet, la Universitat ja va rebre el reconeixement honorífic a la millor Institució Erasmus de l’any 2013. I ha afegit: “El següent pas és aconseguir que el projecte Escena Erasmus s’integre en el consorci d’universitats europees creat recentment”.

“L’única i vertadera Europa és la que està construint el programa Erasmus, una lluita contra els tòpics i una demostració de que es poden encetar compromisos a través d’uns altres països”, afirmava aquest estiu, amb motiu de la commemoració dels 10 anys d’Escena Erasmus, Antoni Tordera, un dels pares del projecte teatral juntament amb la companyia CRIT.

Amb aquestes paraules coincideixen Josep Valero, Anna Marí i Daniel Tormo, codirectors del projecte Escena Erasmus, per a qui el premi dels empresaris d’arts escèniques valencians “és el reconeixement dels companys i les companyes de professió, que han sabut valorar un projecte estable, sostenible i amb una gran projecció de futur, i que sempre ha comptat en les seues produccions amb professionals de les arts escèniques valencianes”.

Amb els Premis AVETID, el sector valencià de les arts escèniques ha distingit “la dedicació de persones i entitats en el món de les arts escèniques, transmetent un missatge optimista, destacant, premiant i reconeixent l’esforç d’aquells que treballen per a mantindre l’escena valenciana amb dignitat, amb il·lusió i, en definitiva, viva”. Així, també han estat guardonats La Finestra Nou Circ, Cabanyal Íntim, el Betlem de Tirisiti, Albena Teatre, La Caixeta, l’actriu valenciana Mamen García amb el Premi d’Honor, l’exregidora Consol Castillo, el crític i acadèmic Nel Diago i el Premi Estimat per al recentment desaparegut Gabriel Fariza.

Escena Erasmus, en xarxa
Des de la seua fundació, la companyia universitària ha portat el teatre a més de 230 pobles de tot l’Estat espanyol; i ja s’ha instal·lat a les ciutats europees de Pàdua i Càller (Itàlia), Marburg (Alemanya), Lodz (Polònia) i ben prompte signarà nous acords amb Sofia (Bulgària), les universitats Pública de Navarra i Pablo de Olavide de Sevilla, mitjançant la xarxa teatral europea Erasmus Europe on Scene Network, coordinada per la Universitat de València, que es va consolidar amb un projecte Erasmus+ del 2016 al 2018 i que, com a novetat, va comptar amb la incorporació de persones refugiades a les seues produccions.

Més informació: