Publicacions de la Universitat València presenta a La Nau la biografia del científic i humanista Jerónimo Muñoz

  • 19 de juny de 2019
 
Imagen de la noticia

Víctor Navarro, catedràtic jubilat d’Història de la Ciència i doctor en Ciències Físiques, va presentar dimarts dia 18 de juny al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (19.30 hores) el seu llibre ‘Jerónimo Muñoz. Matemáticas, cosmología y humanismo en la época del Renacimiento’. Publicat dins la col·lecció Biografías de PUV (Publicacions Universitat de València), el seu objectiu és l’estudi de les obres impreses i manuscrites del científic valencià del segle XVI, i de la seua biografia i personalitat intel·lectual com a professor, científic i humanista.

“Ja havia editat alguns dels manuscrits de Jerónimo Muñoz i havia publicat en revistes especialitzades sobre ell, però no havia fet un estudi de conjunt sobre la seua obra i la seua transcendència. Pense que fer aquest llibre divulgatiu era un deure meu per a que la figura de Jerónimo Muñoz puguera arribar a un públic més ampli”, ha destacat Víctor Navarro, qui també és membre de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i assessor permanent de la UCC+i UV.

El llibre admet diverses lectures, però no és una edició erudita. “Fins ara he estat donant a conéixer els manuscrits de Jerónimo Muñoz en espais de recerca, però mancava un estudi de conjunt adreçat al públic general que ressaltara la seua importància, el seu llegat. També entenc que la Universitat tenia el deure de fer un homenatge a la memòria d’un dels seus catedràtics més rellevants”, remarca Víctor Navarro. En aquest sentit, l’autor del llibre “Jerónimo Muñoz. Matemáticas, cosmología y humanismo en la época del Renacimiento” ha convidat a experts en la figura de l’astrònom del Renaixement que l’han treballada des de diversos camps.

En la presentació del llibre van participar Vicenç M. Rosselló i Verger, catedràtic de Geografia de la Universitat de València; Miguel Á. Granada Martínez, catedràtic d’Història de la Filosofia del Renaixement de la Universitat de Barcelona; i Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València.

Jerónimo Muñoz (ca.1520-1591) és, sense dubte, un dels científics més destacats de la història valenciana i espanyola. Va ser catedràtic d’Hebreu en la Universitat d’Ancona i de Matemàtiques, Astronomia i Hebreu en les universitats de València i de Salamanca. En la seua època va gaudir d’un enorme prestigi a Espanya i en el conjunt del continent europeu, en aquest segon cas sobretot com a conseqüència dels seus treballs sobre la supernova de 1572, citats i comentats per alguns dels millors astrònoms europeus del moment, com Tycho Brahe de Dinamarca o Thaddaeus Hagecius de Praga. A més, el primer mapa del llavors Regne de València, editat per Abraham Ortelio a Amberes, es va basar en els treballs de Muñoz. La seua tasca va ser continuada pels seus deixebles, professors a València, Alcalà i Salamanca, o cosmògrafs al servei de la Corona en el Consell d’Índies.

Víctor Navarro Brotons és doctor en Ciències Físiques i catedràtic jubilat d’Història de la Ciència de la Universitat de València. És membre de l’Acadèmia Internacional d’Història de la Ciència i de diverses societats internacionals d’aquesta disciplina. És autor, coeditor o editor de vint-i-set llibres d’història de la ciència i de diversos centenars de treballs en aquesta matèria en forma d’articles, capítols de llibre, articles de divulgació, ressenyes o entrades de diccionaris o enciclopèdies. Ha dedicat especial atenció a l’obra de Jerónimo Muñoz, el llegat manuscrit de qui és molt abundat, es conserva a diverses biblioteques europees i Víctor Navarro s’ha ocupat de localitzar, estudiar i editar.