El Rector Peset acull la presentació de la biografia d’Amalia Domingo, escriptora, lliurepensadora, pionera del feminisme i espiritista

  • Col·legi Major Rector Peset
  • 9 de gener de 2020
 
Detall de la coberta del llibre.
Detall de la coberta del llibre.

El Col·legi Major Rector Peset acull aquest divendres que ve 10 de gener, a les 19 hores, a la Sala de la Muralla, la presentació del llibre ‘Amalia Domingo’, de la investigadora Begoña Sáez Martínez. El volum, inclòs en la col·lecció Dones en la Història d’El País, és una biografia d'aquesta escriptora, lliurepensadora, periodista, espiritista i pionera del feminisme espanyol que va desenvolupar la seua activitat creativa i el seu activisme social entre l'últim terç del segle XIX i els primers anys del segle XX. En la presentació participaran al costat de l'autora, l'escriptor Alfons Cervera i la filòsofa i professora de la UNED, Ana Noguera.

Amalia Domingo Soler (Sevilla, 1835-Barcelona, 1909) va sentir des de la seua adolescència la ferma voluntat de ser escriptora. Però en una època en què la dona tenia difícil l'accés a la paraula va haver de recórrer a altres veus per a fer-se sentir: la dels esperits. Marcada per una precarietat econòmica que sovint el va obligar a compaginar l'escriptura amb treballs de costurera, quan no a viure de la caritat, soltera i afectada per una malaltia ocular congènita, va trobar en el puixant moviment espiritista, que a la calor de les idees d’Allan Kardec floria en l'últim terç del segle XIX, una eixida per a canalitzar les seues inquietuds religioses i aspiracions literàries i periodístiques. Com a directora de la Llum de l'Avenir i gràcies als seus escrits i conferències, es va convertir en un dels referents de l'espiritisme espanyol i iberoamericà de la fi de segle. Un reconeixement com la Gran Dama de l'espiritisme que li va permetre molt més: canalitzar el seu compromís social en la defensa de les classes populars, la llibertat de consciència, el lliure pensament, l'educació laica i la lluita per l'emancipació de la dona.

Begoña Sáez Martínez és doctora en Filologia Hispànica, professora i coordinadora d'extensió universitària de la UNED Centre Alzira-València “Francisco Tomás y Valiente”, a més de premi Conde de Cartagena (2000) de la RAE per la seua investigació sobre Antonio de Hoyos y Vinent y el decadentismo en España. Entre les seues publicacions destaquen: Las sombras del modernismo (2004), Las mujeres del Quijote y otros escritos de María Carbonell (2005), Ciutats marroquines de Daniel Martínez Ferrando (2006), Crónicas viajeras de Joaquín Dicenta (2018) o la coordinació i edició de La poesía está en el viento (2013) i de Santa Teresa de Ávila en Brasil (2015). Així mateix, ha participat en obres col·lectives amb estudis com a «Críticos, críticas y criticadas» en La mujer de letras o la letraherida (2008), «Las mujeres del Quijote» en Multiplicaciones del Quijote (2016) o «El macabro Antonio de Hoyos y Vinent i les seues formes decadentistas del horror» en Expressiones del horror en la ficción hispánica (2019).


 

Arxivat en: Lletres