La rectora Mª Vicenta Mestre presenta la conferència de la presidenta del CSIC Rosa Menéndez al CEMB

  • Gabinet de la Rectora
  • 19 de novembre de 2019
 
Imagen de la noticia
Fotografia: Mikel Ponce (CEMB)

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va ser la persona encarregada de presentar a la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, a la conferència celebrada el dilluns 18 de novembre al Club de Encuentro Manuel Broseta (CEMB).

El hotel SH Valencia Palace va acollir la conferència de la presidenta del CSIC Rosa Menéndez ‘Nous reptes de la ciència en el segle XXI’, qui va ser presentada per la rectora Mª Vicenta Mestre.

Mestre va fer un recorregut per l’àmplia trajectòria professional de la presidenta Rosa Menéndez, la primera dona dels 18 presidents que ha tingut el CSIC en 80 anys. Des del seu ingrés a la institució científica el 1979, Menéndez ha participat en nombrosos projectes d’investigació nacionals i internacionals sobre la seua especialitat: materials de carboni i el grafè aplicat a la biomedicina i l’emmagatzematge d’energia. La investigació de Menéndez és també aplicada com demostren les deu patents registrades i contracte de transferència de coneixement en els àmbits de l’aeronàutica i el sector elèctric.

La rectora de la Universitat va recordar la llarga col·laboració de la institució acadèmica amb el CSIC, materialitzada en els centres mixtes UV-CSIC com són l’Institut de la Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero; l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, I2SYSBIO; i l’Institut de Física Corpuscular, IFIC. A més, junt amb la Generalitat Valencia, la Universitat i el CSIC també col·laboren al Centre d’Investigacions sobre la Desertificació (CIDE)

La presidenta de l'CSIC va començar la conferència partint de la situació actual i tenint en compte que ens enfrontem davant d'una societat que ha canviat molt. ‘En aquests moments, la ciència no ens la podem plantejar com fa 20 o 30 anys’, va manifestar Rosa Menéndez. ‘En el CSIC tenim com missió realitzar una ciència d'excel·lència que porte amb si la innovació i que tinga un impacte en el sector productiu’, va afegir.

‘No podem pensar d'una manera aïllada, sinó que els desafiaments han de ser afrontats de manera interdisciplinària si és que volem aplegar a temps per resoldre els problemes’, va apuntar Menéndez. ‘Parlem de 17 objectius de desenvolupament sostenible per a arribar a una societat que resolga els problemes a què ens enfrontem en aquests moments. Són desafiaments a nivell mundial, el que fa un país repercuteix en la resta. Hem d'implicar ciència, tecnologia, economia, política, etc. Les empreses també han de creure en la ciència, que haja un diàleg seguit. L'ideal seria arribar al 2% de l'PIB i obtenir una implicació total de l'empresa i del Govern. Hem de marcar-nos objectius concrets, amb terminis limitats i comprovar que es fan realitat’, va afirmar la presidenta del CSIC.

Menéndez va manifestar que ‘de cara al futur ens plantegem 13 temàtiques estratègiques per seguir avançant en el S XXI. Entre les mes importants, hi ha els reptes de la biomedicina, el genoma i l'epigenètica, l'envelliment, l'impacte del canvi climàtic, la intel·ligència artificial, la ciència de dades i robòtica (supervisats i controlats per l'ètica), dels oceans, o la digitalització, la reducció de les emissions de CO2 en la indústria, entre altres coses. En tots aquests àmbits, al CSIC tenim plataformes desenvolupant investigacions’.

La conferència va comptar amb la presència de la delegació de Govern de la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio; la presidenta de l'TSJ de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva; el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora; la delegació institucional de l'CSIC a la CV, Juan Fuster i la directora del Centre d'Investigació Príncep Felip, Deborah Burks.

Arxivat en: Institucional