Les rectores i els rectors de les cinc universitats públiques valencianes reivindiquen un finançament universitari adequat

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de desembre de 2019
 

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha participat en el col·loqui «Les universitats i la societat» organitzat per la Reial Societat Econòmica d’Amics del País (RSEAPV) i la Universitat Jaume I al Menador espai cultural de Castelló.

Les rectores i rectors de les cinc universitats públiques valencianes van coincidir en la necessitat d’un finançament universitari adequat durant el col·loqui «Les universitats i la societat» organitzat per la Reial Societat Econòmica d’Amics del País (RSEAPV) i la Universitat Jaume I al Menador espai cultural de Castelló.

La trobada va reunir a la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora; el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar; el rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz, i la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón.

Les rectores i rectors van reflexionar sobre els principals reptes a què ha de fer front el sistema universitari públic valencià, les seues fortaleses i també les seues febleses. Per a la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, «ens trobem en un moment clau: d’una banda, un nou govern valencià amb voluntat clara de desenvolupar aquest model de finançament, disposant una estructura que singularitza la qüestió científica i la gestió universitària amb una Conselleria pròpia. Malgrat això, fa falta definir prèviament qüestions relatives al marc regulatori universitari com els Costos de Normativa Estatal i Autonòmica i els costos derivats de la implementació del Conveni Laboral del Sistema Universitari Públic».

En aquest sentit la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, va apel·lar a la necessitat de «situar a les universitats com a eix prioritari i estratègic» de l'acció de govern i «això passa per aprovar un nou marc legal que millore el finançament, dote de més autonomia als campus i permeta impulsar la transferència del coneixement que es genera en les universitats». Alcón va assegurar que «sense més inversió pública i també privada en R+D+i la bretxa amb altres països, no sols europeus, serà cada vegada més gran».

El rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, va defensar que les «universitats són més importants que mai» per a mantindre el model de societat actual i respondre a les necessitats del mercat laboral, que requereix «professionals amb bon nivell de formació, amb talent i amb capacitat d'afrontar els canvis d'ocupació que cada vegada seran més freqüents». Mora va explicar que «l'accés al coneixement, la innovació i l'enteniment» seran crucials per a determinar les diferències entre regions riques i pobres. També va assegurar que urgeix resoldre les traves al fet que s'enfronta la ciència –no sols de finançament, sinó de com es gasta els diners- «si no volem que en una dècada el nostre país es quede enrere».

Per la seua part, el rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz, va destacar que les universitats del Sistema Públic Valencià han avançat molt en els últims anys i són referent en valors com la responsabilitat social, la inclusió en tots els àmbits, la cooperació al desenvolupament o la sostenibilitat. Però també va qualificar com «imprescindible» un finançament adequat «per a què les universitats pugam seguir avançant en la internacionalització, en la formació dels joves investigadors i en l’intercanvi educatiu dins l’Espai Europeu d’Educació Superior» va afegir.

Arxivat en: Institucional
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies