Representació d’estudiants i rectorat analitzen l’evolució del curs

  • Gabinet de la Rectora
  • 10 de maig de 2021
 
Representació d’estudiants i rectorat analitzen l’evolució del curs
Sessió de la CAES

La Comissió Assessora Estudiantil (CAES) es va reunir aquest dilluns per analitzar la situació actual del curs, la pròxima celebració dels exàmens i les incerteses que, en un context de pandèmia com l’actual, s’obrin de cara al pròxim curs. Aquesta reunió es produeix després de la finalització de l’estat d’alarma i setmanes abans de la finalització del període lectiu d’aquest segon quadrimestre del curs.

Després de la finalització de l’estat d’alarma, i una vegada conegudes les disposicions que afectaran a la mobilitat de les persones a la Comunitat Valenciana al llarg dels pròxims quinze dies, la rectora va reunir la Comissió Assessora Estudiantil (CAES) per analitzar l’evolució d’aquest curs acadèmic.

Aquesta reunió es produeix en el marc del plantejament de reunions periòdiques de la rectora i membres del seu equip amb la representació d’estudiantes i estudiants de les diferents Facultats i Escola que composen la Universitat de València, així com membres de l’Assemblea General d’Estudiants que integren la CAES.

 

Procés de vacunació : la UV continua insistint

La rectora, Mª Vicenta Mestre, va informar de les gestions realitzades amb els ministeris d’Universitats i Sanitat, i amb les corresponents conselleries, en relació a la vacunació d’estudiantes i estudiants en pràctiques hospitalàries com de titulacions de Ciències de la Salut que no estan vacunats ni vacunades. També va traslladar la inquietud de la rectora i el seu equip en relació a les i els estudiants que desitgen cursar el programa Erasmus el pròxim curs, perquè poden ser cridats a vacunació quan es troben participant en aquest programa de mobilitat.

Fins el moment ni el govern estatal ni l’autonòmic han considerat incloure aquests estudiants en l’estratègia de vacunació. Això no obstant la rectora va remarcar que continuarà insistint, fent arribar a les autoritats les inquietuds de les i els estudiants de la Universitat de València.

En eixe sentit, aquest dimecres 12 de maig la rectora s’ha adreçat novament a les autoritats sanitàries valencianes en relació a aquest tema.

 

Protocols COVID per a la realització d’exàmens

La vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, va informar de la publicació de les indicacions dels ministeris competents en universitats i sanitat per a la realització dels exàmens amb caràcter presencial.

Aquestes indicacions es troben en línia amb els protocols seguits per la Universitat de València, que han estat adaptats amb caràcter general i que requereix la seua transposició a les característiques pròpies de cada centre de la Universitat de València.

Es pot consultar aquest protocol  per a la realització d’exàmens de la primera convocatòria del segon quadrimestre i segones convocatòries de primer i segon quadrimestre i anuals, ací: https://links.uv.es/2hpIVrQ 

La vicerectora també va informar de la resolució del seu vicerectorat per la qual es garanteix que les persones amb COVID o que es troben en situació de confinament realitzen l’examen en una altra data, establint-se els procediments que ha de seguir l’estudiantat que es trobe en aquesta situació.

L’objectiu és que tot l’estudiantat haja pogut realitzar els actes d’avaluació abans del 15 de juliol, que és la data en què es realitza l’ordenació de matrícula del proper curs.

Aquesta resolució està disponible seguint l’enllaç següent: https://links.uv.es/75cbAVk 

 

BibliotequesUV en període d’exàmens

El vicerector d’Investigació, Carlos Hermenegildo, va informar de l’horari de biblioteques durant el període d’exàmens, una vegada conegudes les restriccions nocturnes de mobilitat, conegudes com toc de queda, que estaran vigents al llarg dels propers quinze dies a la Comunitat Valenciana, una vegada finalitzat l’estat d’alarma.

Així, les biblioteques de la Universitat de València obriran de 9 a 14h i de 15 a 23h.

Aquest horari serà revisable en funció de l’evolució de les restriccions de mobilitat.

En qualsevol cas, la Universitat de València recomana a l’estudiantat no fer ús de les instal·lacions de les biblioteques, excepte en els casos de necessitat, seguint les indicacions de seguretat proporcionades per la Generalitat Valenciana.

Així ho van recomanar tant el vicerector d’Investigació, que actua com a coordinador COVID de la Universitat, com la vicegerenta de Coordinació Econòmica i de Serveis, responsable de Prevenció i Salut de la Universitat de València, Beatriz Gómez.

En resposta a les i els representats d’estudiants es va informar dels nivells d’ocupació de les zones habilitades com a sales d’estudi en el primer quadrimestre, afirmant que amb aquest horari excepcional de biblioteques s’incrementa, encara més, aquella oferta, que es va demostrar suficient per atendre les necessitats de la comunitat universitària en període d’exàmens.

La representació d’estudiants també va traslladar les seues inquietuds en relació a les cues d’accés a les biblioteques, especialment en el cas del Campus de Tarongers.

A més del compromís d’estudiar fórmules per millorar els controls d’accessos en moments puntuals, la vicegerenta va informar de l’increment de contractació de personal per atendre aquest període excepcional.

 

Inici del pròxim curs acadèmic: planificació en context d’incertesa

En relació a l’inici del pròxim curs acadèmic, la rectora va destacar que, tot i que s’ha mantingut reunions amb la Generalitat i la resta d’universitats públiques valencianes, el nivell d’incertesa ena quests moments en relació a l’evolució de la pandèmia és elevat.

Per eixe motiu la Universitat de València està planificant el proper curs acadèmic de manera que siga adaptable l’organització de les activitats docents tant a un model híbrid com l’actual, amb els diferents nivells possibles d’aforament o de distància social que s’establisquen, com a una total presencialitat.

 

Altres qüestions plantejades per la representació d’estudiants

La compatibilitat d’algunes pràctiques formatives amb l’assistència a classe, els annexos de guies docents en alguna facultat concreta i l’ajornament d’actes institucionals de graduació, junt a la preocupació per evitar que les generacions egressades en temps COVID siguen estigmatitzades per aquesta circumstància centraren les preocupacions del moviment estudiantil, compartides per la rectora i el seu equip.

‘Hem de treballar per evitar qualsevol estigmatització’, va afirmar la rectora Mª Vicenta Mestre. ‘Les enquestes de qualitat de la docència realitzades el passat curs i el present, en temps COVID, evidencien que aquesta generació no es troba en pitjors circumstàncies que les anteriors’, va continuar la rectora, qui va assenyalar, també, que des del primer moment la Universitat de València ha treballat per evitar qualsevol percepció negativa en aquest sentit. Per això va agrair la col·laboració de les i els representants d’estudiants.