La revista bilingüe Institut Confucio rep el premi a la millor publicació cultural

  • Institut Confuci
  • 2 de març de 2020
 

La revista bilingüe en español i xinés, Institut Confucio, ha rebut, de mans del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig el Premi del diari La Razón-Comunitat Valenciana a la millor publicació cultural en reconeixement al seu paper durant els seus 10 anys d’existència.

La revista bilingüe en espanyol i xinés, Institut Confucio, ha rebut avui dilluns 2 de març el Premi del diari La Razón-Comunitat Valenciana a la millor publicació cultural. El guardó ho ha rebut l'editor d'aquesta revista, Vicente Andreu, a qui ha acompanyat la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. La distinció ha sigut lliurada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha presidit l'acte de lliurament d'aquestes distincions a l'excel·lència que, en aquest 2020, han complit la seua tercera edició. Des del seu primer nombre, aparegut al juliol de 2010, la revista Institut Confucio, editada des de València per a tot l'espai lingüístic hispà, ha servit de pont entre les cultures iberoamericana i xinesa.

Al seu torn, esta publicació cultural única en el seu gènere estableix un vincle i un diàleg de civilitzacions que acosta ambdues tradicions de pensament i desenvolupa un relat que identifica els punts en comú d'ambdues. En aquests deu anys des del seu inici, s'ha convertit en un espai de referència cultural i comunicatiu amb una continuïtat tan llarga en el temps. El premi ho ha rebut en atenció a la seua continuada labor de difusió de la llengua, la història, la cultura i la societat xineses. Els seus continguts són elaborats per acadèmics especialistes en Sinología, i les seues traduccions són revisades per un complet equip de professionals xinesos i espanyols. La revista rep el suport d'Hanban , l'Oficina Central dels Instituts Confuci del Ministeri d'Educació de Xina.

Segons afirma el seu responsable, Vicente Andreu, també director de l'Institut Confuci de la Universitat de València , “una de les meues obsessions, com a editor de la revista en aquests deu anys, ha sigut transmetre el més fidelment possible el que podríem denominar com ‘la idea de Xina’ al nostre espai cultural iberoamericà en llengua espanyola. I he de reconèixer que no sempre ha sigut fàcil perquè hem degut salvar molts ‘salts’ lingüístics i culturals. Però aqueix repte, que ens va a acompanyar durant molts anys més, és un dels esperons del treball de tot el nostre gran equip de professionals, tant de la part xinesa com de la hispana.”

La rectora M. Vicenta Mestre ha destacat “l'orgull que sent de tenir un Institut Confuci com el qual tenim en la Universitat de València. En aquest sentit, Mestre ha destacat el fet que aquest institut siga “un dels millors instituts Confuci del món, segons el govern Xinés, i una referència en l'estratègia d'internacionalització i en la consolidació de la nostra institució com un referent mundial no solament en recerca, formació o transferència de coneixements, sinó també de mobilitat de persones i interconnexió entre llengües i cultures.”

De cada nombre de la revista s'imprimeixen 6.000 exemplars en paper que s'envien a tots els Instituts Confuci en llengua espanyola i portuguesa, les principals universitats d'Iberoamèrica, incloent a les de Brasil i Portugal, així com a les universitats xineses que tenen programes d'ensenyament en espanyol. També arriba a les ambaixades dels països iberoamericans a Xina i a les seus diplomàtiques en el món hispanoparlant. En els seus articles es comparen aspectes culturals i socials, d'ambdues llengües, que acosten ambdues tradicions de pensament. I tot analitzat des de l'òptica de la història i narrat en clau de respecte i diàleg entre dues civilitzacions, la iberoamericana i la xinesa, que no estan tan allunyades entre si.

L'edició espanyola va ser pionera a oferir una completa accessibilitat online de la revista des de qualsevol plataforma mòbil (Google Play o iTunes). Unes aplicacions que es van crear a València per a gestionar, des d'Internet, el repositori complet de les 11 edicions bilingües en format digital llistes per a la seua descàrrega i consulta gratuïtes en la web https://confuciomag.com/

Des de 2017 la edició hispà-xinesa ha llançat el Club de Lectors, una iniciativa que dóna valor a la revista i per la qual més de 3 3.000 seguidors lligen i comenten articles destacats de la publicació en les xarxes socials. Finalment, l'any passat es va llançar un canal de podcast personalitzat per a escoltar articles seleccionats de les revistes més recents en xinés i espanyol. En aquest cas, amb veus procedents de diversos països de l'àrea lingüística espanyola pels seus diferents accents: Argentina, Xile, Equador, Espanya o Mèxic.