La revista Mètode publica "Estimats volcans", un llibre per descobrir els secrets de l'interior de la Terra

  • Mètode
  • 29 de maig de 2018
 
Estimats volcans de la revista Mètode

L'obra editada per la revista de divulgació de la Universitat de València analitza l'origen dels volcans i els seus efectes

La revista Mètode de la Universitat de València publica un llibre centrat en el vulcanisme, un dels fenòmens naturals amb més repercussió en la configuració de la Terra. Estimats volcans. El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa proveeix una anàlisi exhaustiva de l’origen dels volcans i els seus efectes: des de l’origen dels magmes i les seues propietats físiques, passant pels tipus d’activitat volcànica i els productes geològics de les erupcions, fins als diferents impactes que els volcans poden exercir sobre territoris i poblacions, així com els mètodes existents d’avaluació i prevenció dels riscos. Estimats volcans també dedica un capítol a explorar la comarca catalana de la Garrotxa, un dels paratges volcànics més interessants de l’Europa continental.

Signen la monografia l’expert en riscs volcànics Arnau Folch i Duran, el geòleg i vulcanòleg Joan Martí i Molist, i el geòleg i expert en gestió del territori Llorenç Planagumà i Guàrdia, mentre que les il·lustracions interiors i de la portada són obra de l’artista catarrogí Juan Olivares. La monografia també ha comptat amb la col·laboració de Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, mitjançant imatges cedides pel seu Centre de Documentació, suport documental i un text de reflexió sobre el futur del Parc a càrrec del seu director, Francesc Xavier Puig. L’Ajuntament d’Olot, a través del seu Institut de Cultura, i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València també han participat en l’edició d’aquesta obra que servirà els seus lectors per conèixer millor els volcans, tant els llunyans com els propers.

La Garrotxa, terra volcànica

El vulcanisme ha conformat no només el paisatge de la comarca catalana de la Garrotxa, sinó la vida dels seus habitants. Estimats volcans dedica un dels seus capítols a aquesta zona volcànica i presenta un recull succint dels trets geològics, paisatgístics i socioeconòmics més característics de la comarca. L’obra també ofereix un recorregut històric per les vies que van portar a la creació de l’actual Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, des de les mobilitzacions civils als anys setanta amb la campanya «Salvem els volcans!» fins als instruments legislatius que finalment van dotar els volcans garrotxins d’una protecció especial.

Un nou títol de les «Monografies Mètode»

Estimats volcans. El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa forma part de la col·lecció «Monografies Mètode», una sèrie de llibres de caràcter divulgatiu que va iniciar-se en 2005 amb un volum dedicat a Albert Einstein. Estimats volcans arriba en novè lloc a aquesta col·lecció que compta amb obres i temàtiques molt diferents, però totes pensades per apropar la ciència al públic d’una manera engrescadora i rigorosa.

Estimats volcans ja es troba disponible per a la seua adquisició a la web de Publicacions de la Universitat de València.

Llig un fragment d'Estimats volcans

Imatges: