Riba-roja acull la jornada universitària ‘L'anguila en el mar, l'angula al Túria’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 26 de març de 2019
 
Imagen de la noticia

El dimecres 27 de març es va celebrar aquesta trobada que pretenia ressaltar la importància de la connexió del riu Túria amb el mar per al cicle de vida de l'anguila, una espècie emblemàtica del nostre territori. El Castell de Riba-roja va ser l'escenari de les conferències, després es va realitzar una solta d'anguiles al Parc Natural de Túria.

Van inaugurar la jornada a les 10.30 hores l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga; Antoni Marzo, director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental de la GVA; Sergi Campillo, coordinador d'Àrea de Govern Interior de l'Ajuntament de València; i Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València.

A continuació, el catedràtic de Química Analítica Ángel Morales, que va coordinar la jornada, va presentar la Plataforma L'Anguilla al mar-l'Angula al Túria, una iniciativa que des de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria proposen per a salvaguardar i posar en valor la fauna fluvial del riu valencià, especialment l'anguila, que ha sigut objectiu en els últims anys de les accions repobladores des de les institucions mediambientals. Per la seua part la catedràtica del Departament de Microbiologia i Ecologia, Consuelo Esteve, va impartir la conferència Anguilla europea: estat, amenaces principals i iniciatives de gestió. La jornada va finalitzar amb una solta d'anguiles al Parc Natural del Túria.

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i l'Ajuntament de Riba-roja de Túria han organitzat aquesta jornada sobre l'anguila per a ressaltar la importància de la connexió del riu Túria al mar i la seua relació amb el cicle de vida de l'anguila, una espècie emblemàtica del nostre territori i que ha anat disminuint la seua presència en els últims anys. El coordinador de la jornada, Ángel Morales, ha explicat que les anguiles no completen el seu cicle vital si el riu Túria no arriba a la mar, per això ha reivindicat la necessitat de “mantindre la connexió permanent del riu Túria amb la mar a través d'un canal de dimensions suficients perquè la fauna existent puga emprar-lo com a corredor fluvial, i així aconseguir la conjuntura ideal perquè aquesta espècie en perill d'extinció torne de nou a les aigües del Túria per a quedar-se”.

Riba-roja acull l'exposició de la Universitat de València Territori valencià, territori runner

El vicerector Jorge Hermosilla i l'alcalde Robert Raga, junt al comissari de la mostra, el professor Víctor Agulló,  van inaugurar també el dimecres 27 a la Sala d'exposicions ‘El Molí’ de Riba-roja de Túria aquesta mostra itinerant que posa de manifest la importància social, econòmica i cultural del fenomen running en la Comunitat Valenciana. Produïda a iniciativa del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València i finançada per Caixa Popular i la Direcció General d'Esports, l'exposició aglutina les aportacions de 48 autors, la majoria docents i investigadors/as de la Universitat de València, així com atletes, historiadors esportius, entrenadors i periodistes, tots ells especialistes en running. Aquesta exposició romandrà oberta al públic en Riba-roja fins al 7 d'abril, després continuarà el seu recorregut expositiu itinerant; les següents destinacions són Requena, Algemesí i la Pobla de Vallbona.

El programa Unisocietat s'ha instaurat en Riba-roja aquest curs 2018/19

El vicerector Jorge Hermosilla i l'alcalde Robert Raga van aprofitar també aquesta jornada per a fer balanç d’Unisocietat, el programa formatiu i territorial de la Universitat de València que s'ha iniciat aquest curs 2018/19 en el municipi del Camp de Túria. En l'actualitat compta amb 50 alumnes de Riba-roja i el seu entorn, que reben classe de forma regular a través d'un itinerari multidisciplinari de tres cursos acadèmics de 120 hores cadascun, totes elles impartides per professors de la Universitat de València. A més, Unisocietat es complementa amb conferències mensuals d'accés lliure al públic en general, així com amb excursions o activitats complementàries. Unisocietat Riba-roja està patrocinada per Caixa Popular i la Diputació de València.

Més informació: