Els riscos de la contaminació lumínica, tema d'un cicle de conferències a Riba-roja de Túria

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 26 de novembre de 2019
 
Imagen de la noticia

Riba-roja de Túria acull aquest dimarts 26 de novembre, un simposi, organitzat per la Universitat de València, en el qual es donen cita investigadors que estudien els efectes que produeix la llum artificial nocturna a Espanya. El seu objectiu és informar sobre les eines adequades per a l'estalvi energètic i per a la protecció del cel nocturn enfront de la contaminació lumínica.

Han inaugurat la jornada, en l'Agència de Desenvolupament Local de Riba-roja de Túria, la secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón; l'alcalde de la localitat, Robert Raga; i el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla.

També ha estat present Ángel Morales, catedràtic de Química Analítica i responsable científic de la jornada junt a Enric Marco (Aula d'Astronomia, UV), qui ha advertit que la Contaminació lumínica “no sols té efectes nocius per al medi ambient i la salut humana, sinó que també danya el medi nocturn i contribueix al canvi climàtic i a la generació de residus”.

Aquesta problemàtica protagonitza aquesta trobada que se celebra a Riba-roja de Túria per quart any consecutiu, organitzada pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i l'ajuntament de Riba-roja de Túria, amb la col·laboració de la Coordinadora en defensa dels boscos del Túria, Cel Fosc i la Xarxa Espanyola d'Estudis sobre Contaminació Lumínica. “L'objectiu d'aquesta trobada és donar a conéixer els problemes associats a un excés d'il·luminació i presentar les eines que existeixen per a disminuir la contaminació lumínica”, explica Ángel Morales, cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València (UV).

La programació d’aquesta jornada recull les conferències de Josep Maria Ollé, enginyer tècnic en il·luminació, que es centra en els reptes que ha d'afrontar l'administració local en la gestió de la contaminació lumínica; Anna Almécija, advocada i criminòloga, sobre la il·luminació com a mesura de prevenció del delicte; i Carlos Herranz, físic i soci de Cel Fosc, que tracta la il·luminació nocturna respectuosa per a la comunitat de Madrid. Els tres ponents participen després en una taula redona titulada Iniciatives per un cel fosc que moderarà Ángel Morales.

En la sessió vespertina la professora de la Universitat de Murcia Mª Ángeles Bonmatí ofereix la conferencia Llum nocturna i salut: el paper del nostre rellotge biològic; el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Jaume Escofet, tracta en la seua xarrada els dispositius lluminosos eficients i saludables en espais interiors. Finalment, tots dos docents van a debatre en una taula redona, moderada per Enric Marco, sota el títol Llum i salut.

Més informació: