Rubén Costa, graduat en Química per la Universitat de València, premi Princesa de Girona en Investigació Científica

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de febrer de 2020
 
Rubén Darío Costa.
Rubén Darío Costa.

Rubén Darío Costa, titulat en Química per la Universitat de València, ha rebut el Premi Fundació Princesa de Girona 2020 en la categoria d’Investigació Científica. El jurat ha valorat la investigació de Costa en leds amb compostos biològics, que permeten la seua aplicació en el camp de la biomedicina, i que ha obtingut diferents patents.

La reina Leticia va presidir la comunicació dels premis en un acte celebrat a la Universitat Politècnica de València, amb l’assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; i la secretària general de la Universitat de València, María Elena Olmos, entre altres personalitats.

El jurat estava format per la professora emèrita de la Universitat Adela Cortina; la presidenta del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), María Blasco; i el químic Avel·lí Corma, entre altres persones.

La Fundació Princesa de Girona és una organització cívica amb més de 80 patrons que busca donar suport al talent jove i la innovació en l’educació.

Rubén Costa es va graduar en química a la Universitat de València en 2006. Es va doctorar en l’Institut de Ciència Molecular (IcMol), en 2010, amb un treball centrat en el disseny de nous complexos de metalls de transició iònics per a millorar dispositius electroluminiscents de capa fina. La tesi va portar a 30 publicacions i tres premis nacionals i internacionals.

Des de 2011 a 2013, va ser investigador post-doctoral Humboldt a l’Erlangen-Nuremberg O. (FAU), on va treballar en les cèl·lules solars basades en nanocarbons. Va ser autor de 15 publicacions científiques i va ser nominat com a finalista del Premi SUSCHEM VI post-doc. En 2014, va obtindre les prestigioses beques EAM i Liebig per a crear el seu propi grup d'investigació en aquella universitat, i va treballar en il·luminació sostenible, fotovoltaica híbrida i bio-diagnosi. En 2017, va moure part del seu grup d’investigació a l’institut IMDEA Materials, on com a professor investigador lidera el laboratori de materials i dispositius optoelectrònics híbrids.

Aquell mateix any va ser considerat un dels innovadors menors de 35 anys més importants del món, ja que va ser seleccionat per la revista del Massachusetts Institute of Technology (MIT) per a formar part dels ‘top 10’ espanyols. Així mateix, en 2018 l'investigador valencià va ser l’únic espanyol que va participar en la reunió del Fòrum Econòmic Mundial, que es va celebrar a la Xina, com un dels millors 36 científics del món menors de 40 anys.