Ruta Inti, projecte en el qual participen estudiants de la Universitat, representarà a Espanya en el Premi Carlemany de la Joventut

  • Gabinet de Premsa
  • 5 d’abril de 2019
 
Participants europeus en el projecte Carlemany.
Participants europeus en el projecte Carlemany.

El projecte acadèmic Ruta Inti, en el qual participen els estudiants de la Universitat de València Guillermo Urios i Jorge Sanz, representarà a Espanya en Premi Carlemany de la Joventut, que convoca el Parlament Europa i la Fundació Premi Internacional Carlemany d’Aquisgrà.

Els premis Carlemany, que van començar l’any 2008, premien als projectes que promoguen les relacions i l’enteniment de la comunitat europea. L’objectiu és el foment d’una identitat compartida i de la cerca de la integració dins d’Europa.

Cada any es presenten multitud de projectes en tots els estats membres de la Unió Europea, que passen un primer procés de selecció a nivell nacional. Després d'aquest primer filtre, els projectes seleccionats representaran als seus països d'origen en una segona fase, de la qual salen tres projectes guanyadors a nivell europeu.

En l’Edició 2019, Ruta Inti ha sigut el projecte seleccionat per a representar a Espanya en la gala del 28 de maig en la qual es donen els premis. Espanya és el país en el qual es va fundar i va començar a desenvolupar el projecte, que ja ha tingut a més de 400 participants i visitat 11 països, 8 d’ells europeus (Espanya, Portugal, França, Suïssa, Alemanya, Eslovàquia, Àustria i Hongria).

En la seua última Expedició, Ruta Inti va recórrer Bolívia i el Perú, tractant de portar al màxim exponent els principis del programa: la integració i la cerca de punts de confluència entre els participants, que poden ser de qualsevol país del món. Els únics requisits són: saber parlar castellà, tindre entre 18 i 25 anys i passar un procés de selecció.

Un viatge iniciàtic: un abans i un després

Durant el mes que dura l’Expedició, els 10 expedicionaris i els 2 organitzadors de l’edició de 2018, que va recórrer l’Amazones, va tindre representació de la Universitat de València. Es van realitzar caminades, tallers, xarrades i visites culturals… Totes elles organitzades al voltant d'una sèrie de temes que vertebren el conjunt dels continguts de l’expedició.

Durant el procés de selecció, els aspirants han de realitzar unes monografies relacionades amb aquests temes, la qual cosa els dóna l'oportunitat de començar a submergir-se en el que serà el centre del programa acadèmic de Ruta Inti, avalat per la Universitat de Sevilla. Els temes varien cada any i es relacionen tant amb temes històrics, com d'actualitat.

Els temes d'enguany es relacionen profundament amb la Unió Europea i la necessitat de recuperar el sentiment de comunitat, una cosa fonamental en aquesta època de crisi identitària, que té el seu màxim exponent en el Brexit. La separació de l'arxipèlag, geogràfica i política, és un dels temes que donaran forma al programa de Ruta Inti 2019: “Llegendes del vell món”.