Sara Calero opta al premi a la millor tesi en Limnologia de l’European Federation for Freshwater Sciences

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de febrer de 2019
 
Sara Calero amb un exemplar de la seua tesi doctoral a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.
Sara Calero amb un exemplar de la seua tesi doctoral a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.

L’Associació Ibèrica de Limnologia (AIL) ha seleccionat la tesi de Sara Calero, investigadora de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, com la millor tesi espanyola del 2018 en el camp de la Limnologia (l’estudi dels ecosistemes d’aigua dolça). Aquest mes el seu estudi serà avaluat per l’European Federation for Freshwater Sciencies, en el marc d’un concurs europeu que premiarà la millor tesi en aquesta àrea per als anys 2017 i 2018.

La tesi de Sara Calero, que ha establert una base metodològica per estudiar la fenologia dels macròfits submergits i descobrir com aquesta pot actuar com a traçador del canvi climàtic, ha estat seleccionada per l’AIL pel seu caràcter innovador, així com per la seua estructura i claredat. A més, el jurat de l’AIL també ha destacat el treball i la producció derivada de la seua tesi, ja que la investigadora ha elaborat huit articles científics, dels quals cinc s’han publicat en revistes internacionals.

La investigadora ha quantificat la producció d’òrgans sexuals (gametangis i flors) dels macròfits i ha dut a terme un seguiment de les característiques físiques i químiques de l’aigua on viuen les plantes per descriure i comparar les dades de les diferents espècies a través de mètodes analítics. Aquests inclouen el model del temps tèrmic (per estudiar inicis, pics i períodes reproductius) i les tècniques d’estadística circular (per comprendre l’estacionalitat de la reproducció de cada espècie). Sara Calero ha dut a terme l’estudi en dues llacunes salobres mediterrànies del Parc Natural de l’Albufera de València.

A més, la investigadora ha assenyalat que la temperatura de l’aigua, l’hidronivell i la salinitat són els factors que poden ser alterats pel canvi climàtic i que més afecten la maduració dels òrgans sexuals dels macròfits.

De les sis espècies estudiades, els caròfits Chara hispida, Chara aspera, Chara canescens i Nitella hyalina i les angiospermes Stuckenia pectinata i Utricularia australis, són les primeres les “millors candidates per traçar les variacions dels factors del canvi climàtic”, indica Calero. A més, en la tesi The phenology of submerged macrophytes from Mediterranean wetlands es a sentinel of climate change (‘La fenologia dels macròfits submergits en els aiguamolls mediterranis com a sentinella del canvi climàtic’), es ressalta que per predir amb precisió el futur dels ecosistemes és necessari conèixer de manera detallada la resposta dels macròfits submergits al llarg dels seus cicles vitals.

La investigació posa les bases per establir un disseny realista en l’obtenció de sèries de dades en aquest camp de recerca i pretén contribuir al fet que es duguen a terme altres estudis sobre la fenologia de macròfits que incloguen altres llocs, latituds i períodes de temps.

Sara Calero ha trabajado bajo la dirección de la profesora María Antonia Rodrigo Alacreu. Recibió una ayuda FPU (Formación de Profesorado Universitario) entre 2014 y 2018 para realizar su tesis doctoral en el laboratorio de Ecología Integrativa del grupo de investigación e3 (Ecología, Etología y Evolución) del Instituto Cavanilles de Biodiversidad y Biología Evolutiva. Además, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València ha concedido un incentivo económico a Calero por realizar su tesis en inglés. Sara Calero ha treballat sota la direcció de la professora Maria Antònia Rodrigo Alacreu. Va rebre una ajuda FPU (Formació de Professorat Universitari) entre el 2014 i el 2018 per a dur a terme la seua tesi doctoral al laboratori d’Ecologia Integrativa del grup de recerca e3 (Ecologia, Etologia i Evolució) de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva. A més, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València ha concedit un incentiu econòmic a Calero per fer la seua tesi en anglès.

 

Simposi al Zagreb

La tesi doctoral de Sara Calero ha estat seleccionada per l’Associació Ibèrica de Limnologia (AIL) perquè sigui avaluada per l'European Federation for Freshwater Sciences (EFFS). L’estudi opta al premi a la millor tesi en Limnologia a Europa per als anys 2017 i 2018, en el marc d’un concurs en què la AIL ha seleccionat dues tesis espanyoles, una per cada any; i dues portugueses.

El resultat final, que es decidirà al final de febrer, té com a premi un diploma i una beca per a assistir al proper Simposi de l’European Federation for Freshwater Sciences (SEFS11) que se celebrarà al Zagreb (Croàcia). A més, qui en resulte guanyador tindrà l’oportunitat d’oferir una conferència per explicar la seua tesi durant la trobada científica.

 

Imatges annex

- Mallada del Parc Natural de l’Albufera de València on s’observa la vegetació submergida estudiada en la tesi.

- Il·lustració de les espècies estudiades en la tesi doctoral de Sara Calero.

Imatges: