La secció espanyola de l'Associació europea d'estudiants de Dret celebra el 30è aniversari de la seua fundació per estudiants de la Universitat

  • Gabinet de Premsa
  • 11 d’abril de 2018
 
Participants en la reunió.
Participants en la reunió.

La Universitat de València ha acollit la celebració del 30è aniversari del grup espanyol a l'Associació europea d'estudiants de Dret (ELSA) en el marc del congrés nacional de l'organització, del 5 al 8 d'abril. L’ocasió ha reunit un centenar d’estudiants de Dret, representants dels grups d'ELSA en quasi una vintena d'universitats espanyoles, amb una desena de membres fundadors d’ELSA a Espanya, tots ells estudiants de la Universitat de València en l'any 1988.

Per delegació del rector, l'acte va estar presidit per un d'aquests membres fundadors, el vicerector d'Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, acompanyat a la taula pel degà de la Facultat de Dret Javier Palao; el Delegat d'Estudiants Jordi Caparrós; la presidenta de la federació ELSA-Espanya, Patricia Costas; i el president del grup local a la Universitat de València, Lamberto Albelda.

De part dels membres fundadors, hui professors i professionals del Dret, s’ha dirigit a la nova generació de joves juristes l'advocada Ana Falomir, primera presidenta del grup nacional, ha recalcat: “Ja llavors en ELSA no hi havia sostre de vidre i me n’alegre que ara tampoc”. Així mateix, el actualment vicegerent de la Universitat, José Ramírez, ha explicat l'experiència amb la primera revista de l'associació a Espanya. També van resultar destacats els membres fundadors que no han pogut estar a l'acte, especialment César Valor, alt funcionari de la Unió Europea, i Elizabeth Torrecillas, sòcia del despatx Uría.

De la mà d'Andrés Goerlich, cònsol honorari d’Hongria a la Comunitat Valenciana, i de Carlos Flores, catedràtic de Dret Constitucional de la UV, durant l'acte s'ha rememorat que les primeres mobilitats i intercanvis d'estudiants espanyols en el marc d'ELSA es van realitzar amb estudiants d'Hongria i que gràcies a ELSA les dues Europes de llavors es van acostar considerablement, almenys pel que fa a la fractures entre els juristes.
La solemnitat ha comptat igualment amb els parlaments de Jacobo Jordens, un històric exponent d'ELSA a València, i de l'advocat valencià Jesús López Pelaz, fundador de ELSA a Castella i Lleó.

“Els col·lectius de representació habitualment solem fer soroll, però també hi ha altres entitats, com ELSA, que doten de contingut a la universitat i, tot i que no fan tant soroll, constitueixen una forma diferent de treballar”,- va reconèixer el representant de la taula de l'Assemblea General d'Estudiants de la UV Benjamín Velasco.

L'acte va tindre lloc al Jardí Botànic Universitari i ha estat precedit per una conferència per als participants del congrés sobre Dret del Medi Ambient, a càrrec del professor Albert Ituren. Precisament, els delictes contra el Medi Ambient, juntament amb la violència de gènere i els Drets Humans, eren els temes de les primeres activitats acadèmiques del grup espanyol d’ELSA, en el si de la Universitat de València.

Dos dels conferenciants d'aquestes primeres activitats també van fer arribar les seues salutacions als congregats. Així, Antonio Vercher, fiscal de sala de Medi Ambient i Urbanisme, ha volgut deixar clar el seu “orgull i satisfacció en comprovar que aquella petita flama encesa per ELSA, que tot just s'albirava fa 30 anys, ha crescut i, sent altament representativa, continua il·luminat a molts professionals i alumnes que, al capdavall, sou la millor garantia del bon fer i efectivitat en tants camps i àrees, però especialment en medi ambient”. Per a José Mª Tomás i Tío, president de Secció a l'Audiència Provincial de València i president de la Fundació per la Justícia –qui ha destacat als membres d'ELSA “l'impuls dels companys, amics i professors que segueixen acompanyant-nos"– queda patent que “l'exercici de qualsevol professió fundada en el dret i la raó necessàriament ens porta a descobrir la importància dels drets d'altres, que ens converteixen en missatgers de justícia”.

ELSA València-UV –la entitat degana dels grups ELSA a Espanya– ha comptat per a l'organització d'aquest acte amb els suports del Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, la Facultat de Dret i el Servei de Dinamització i Informació dels Estudiants de la Universitat, així com amb la fundació Turisme València Convention Bureau, entre altres.
 

Arxivat en: Facultat de Dret