La segona edició de la Universitat d'Hivern de Requena analitza ‘La química en la vinificació. Llums i ombres del vi’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 29 de març de 2021
 
Imagen de la noticia

La Universitat d'Hivern de Requena sotmetrà a debat hui dilluns el tema ‘La química en la vinificació. Llums i ombres del vi’. Donarà, així, continuïtat a la programació d'Universitats Estacionals 2021, una iniciativa de la UV dirigida a analitzar els aspectes més singulars de cada territori, que ja és present en totes les comarques de la província, a través de jornades obertes al públic.

La Universitat d'Hivern de Requena (UNIRE) celebrarà dilluns, 29 de març, la seua segona edició, en una jornada gratuïta i oberta al públic, sota el títol ‘La química en la vinificació. Llums i ombres del vi’.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments de cada localitat i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria, afermant la simbiosi entre universitat, territori i societat.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, recuperen el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming i va contribuir a aconseguir un èxit de participació sense precedents, en facilitar l'assistència a totes les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència en tots dos casos.

Universitat d'Hivern de Requena (UNIRE)

La Universitat d'Hivern de Requena celebra enguany la seua segona edició sota el títol ‘La química en la vinificació. Llums i ombres del vi’, en el marc de l'àrea temàtica ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Requena, la Diputació de València i Caixa Popular.

Al llarg de la vesprada del pròxim dilluns, en l'Espai Cultural A. Yeyes (Avinguda del Raval, 9) experts en la matèria abordaran diferents aspectes d'aquest tema.

Després de l'èxit de l'edició inaugural de 2020 (‘Innovació, cultura, dona i societat’), enguany s'analitzarà la importància de la química i de la microbiologia en els processos de vinificació i el seu efecte sobre la diferenciació dels vins, les conseqüències del canvi climàtic sobre el raïm, així com les propietats del vi i els seus efectes sobre els consumidors. La UNIRE comptarà amb la participació de professorat de la Universitat de València i amb professionals i experts del sector vitivinícola de la comarca compromesos amb el territori i amb l'elaboració de vins de qualitat.

L'acte inaugural serà a les 16:00 h, amb la intervenció de Mario Sánchez González, alcalde de Requena; Jorge Hermosilla Pla, Vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Ángel Morales Rubio, coordinador de la UNIRE; Ricardo Ruiz Carrascosa, director de l'oficina de Caixa Popular a Requena i un representant de la Diputació de València.

A continuació tindran lloc tres conferències. Mª Isabel Pardo Cubillos, Catedràtica del Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV, parlarà sobre ‘L'oculta vida dels vins: el paper dels microorganismes en la fermentació’; Juan Gambini Buchón, professor Titular del Departament de Fisiologia de la UV, respondrà en la seua intervenció a la pregunta ‘Pot ser la nostra dieta un medicament? Propietats beneficioses del vi’; i Mª Ángeles Novella Herrero, Doctora en Biologia i llicenciada en Enologia (Institut Tecnològic de Viticultura i Enologia de Requena) tractarà sobre ‘Les ombres del vi: desviacions sensorials’.

Una taula redona, moderada per David Quixal Santos, coordinador de la UNIRE, i amb la participació dels conferenciants, posarà fi a la jornada.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern: Cofrentes –que es va celebrar el dijous passat- i Requena, que se celebra dilluns que ve, 29 de març.

Les Universitats Estacionals de Primavera iniciaran les seues sessions amb la Universitat Estacional d'Alzira, que analitzarà, el 23 d'abril, ‘La biodiversitat valenciana davant el repte del canvi global’. La Universitat Estacional de Cullera tindrà com a tema de debat, el 29 d'abril, ‘Una mirada al patrimoni i al turisme sota la mar’; la Universitat Estacional de Xàtiva, el 13 de maig, ‘La governança i gestió del turisme cultural’; la Universitat Estacional de Sagunt, el 20 de maig, ‘Conseqüències de la pandèmia Covid-19 en dones i xiquetes’; la Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, el 28 de maig, ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’; la Universitat Estacional d'Alt Túria, l'11 de juny, ‘Del recurs territorial al producte turístic en una reserva de la biosfera’; i la Universitat Estacional del Rincón de Ademuz, el 21 de juny, ‘Paisatges rurals: productes turístics sostenibles’.

Les Universitats Estacionals d'Estiu començaran el 7 de juliol amb l'edició de la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos, que tindrà com a tema principal ‘Botànica i desenvolupament rural’. La Universitat Estacional de Gandia debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social´; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debatran aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón de Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i l'Eliana).

Més informació: