Un seminari analitza les noves perspectives en la protecció de drets dels animals

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 14 de novembre de 2019
 
Nietzsche acaronant un cavall.
©Eric Drass

L’Institut de Drets Humans (IDH-UV) i la Facultat de Dret de la Universitat de València han organitzat una jornada de debat amb el títol “Noves perspectives en el reconeixement i protecció de drets dels animals”. El seminari tindrà lloc en el saló de graus de la Facultat de Dret el dilluns 18 de novembre.

El degà d’aquest centre, Javier Palao, la directora del IDH-UV, Consuelo Ramón i el professor Javier de Lucas inauguraran, a les deu hores, aquesta jornada, oberta al públic, fins a completar l’aforament.

L’objectiu del seminari, explica la professora Consuelo Ramón és “oferir un espai, precisament en la Facultat de Dret, perquè es puguen presentar i discutir iniciatives associatives, acadèmiques, filosòfiques i científiques entorn del reconeixement i garantia dels drets dels animals. Continuem així amb una línia d’investigació i docència sobre els drets dels animals que compta amb anys de tradició en el nostre IDH”.

Marta Tafalla, professora de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciarà, a les 10.30 h. la primera conferència, titulada “Ecoanimal, una estètica plurisensorial, ecologista i animalista”. A les 11: 30 h. li seguirà Manuel Peris (IDH-UV) amb la conferència “Literatura en defensa de la causa animal: el cas Modiano”. “El deute de la filosofia amb els animals. La mirada de Nietzsche” és el títol de l’última ponència del matí, 12.30 h. i serà a càrrec de Virtudes Azpitarte. investigadora predoctoral del IDH-UV.

La sessió vespertina començarà a les 16:30h amb la conferència d’Amparo Requena, presidenta de l’associació AVADA (Advocats Valencians en Defensa Animal) titulada “Els advocats i la defensa jurídica dels animals”. A les 17.30 h, Amada Perales, investigadora predoctoral del IDH-UV i advocada de l’ONG Equalia presentarà una ponència que porta per títol “Una iniciativa legislativa sobre els escorxadors per a millorar el control efectiu sobre les activitats i procediments seguits en aquests”. A les 18:00h està prevista la intervenció de Leo Anselmi, membre Fundació F. Weber, amb una ponència a sobre les experiències de refugi per als animals. A partir de les 18.30 h, tindran lloc les comunicacions, que han sigut coordinades pel professor José Antonio García Sáez (IDH-UV): “Avanços en la regulació de transport d’animals” per Juan Antonio Oliver Durà, coordinador de València Animal Save; i “La contribució de València Animal Save” per Julia Elizalde Monteagudo. Coordinadora de València Animal Save.

Creat l’any 2005, el IDH té com a objectius la difusió dels valors inherents als drets humans; la creació un marc de reflexió i diàleg entorn d’aquests; el desenvolupament de la investigació sobre els drets humans; la promoció de la difusió d’obres científiques sobre els drets humans; i el foment de l’ensenyament dels drets humans. L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València va obtindre en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Enginy 2010. L’institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per el Instituto de Derechos Humanos Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. Va ser la primera ocasió en què un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtindre una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.

Més informació: