Serenates conclou amb danses del Corpus Christi, músiques afrollatines i balls folks

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 9 de juliol de 2018
 
Teixint Terres.
Teixint Terres.

El festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tancat l’edició d’enguany aquest cap de setmana amb dos concerts a la Plaça del Patriarca. Ambdós espectacles s’organitzaven en el marc de la Gran Fira de Juliol i la trobada Polirítmia.

El Grup Teixint Terres hi actuà dissabte, dia 7 de juliol, amb Corrrrpus, un espectacle que uneix dos mons aparentment distants: les danses del Corpus Christi a València i les músiques populars afrollatines. Una forma d’escoltar les melodies de les danses del Corpus Christi que fa evident com la tradició es reinventa contínuament. Què passa quan canviem la sonoritat de la dolçaina per un saxo o instruments de vent d’arreu del món? I si, a més, li afegim guitarra acústica i barregem el tabalet amb un set de percussions afrollatines? El resultat és Corrrrrrrpus.

Teixint Terres naix als passadissos de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), com a evolució del treball de fi de grau del percussionista valencià Aitor Sáez de Jáuregui, on presenta unes composicions musicals inspirades en les melodies de les danses i dansetes que es ballen en la festivitat del Corpus de la ciutat de València, acompanyat de Pau Vidal (flauta travessera), Toni Fort (saxo soprano i bansuri), Xus Belda (percussions), Rai Benet (baix elèctric), Pau Barberà (acordió diatònic) i Sandra Monfort (guitarra i veus). A partir d’ací naix una formació que uneix dues inquietuds: les músiques d’arrel valenciana i les músiques populars afrollatines.

Diumenge 8 de juliol actuà el grup de música i ball folk Rascanya. Amb gran experiència a l’hora de fer ballar el públic, compon un divertit i ballable directe apte per a tots els públics. En el repertori d’aquesta formació, nascuda a la primavera del 2007, conviuen els cants i els balls de la música tradicional valenciana, amb les músiques i els balls habituals dels concerts de música folk i de la Mediterrània, tot mantenint un estudiat equilibri entre balls col·lectius i de parella que fan ballar a tothom. Bases rítmiques contundents i sonoritats mediterrànies són eix fonamental de l’espectacle dinàmic i participatiu que ofereixen.

El grup és format per Vicent Simó, Francesc Sanchis, Vicent Manel Martínez, Pere Ballester i Amparo Navarro, i s’integra dintre del moviment europeu de música que aposta per la renovació dels ritmes més tradicionals, amb una predilecció especial pels balls com a element festiu de cohesió social, que tenen com a resultat uns concerts dinàmics i divertits per a tots els seus assistents.

El festival Serenates, que enguany commemora la 31a edició, ha omplert de música 13 nits en el Claustre del Centre Cultural La Nau i la Plaça del Patriarca. En aquesta edició ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música de València, la EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València, que s’ha incorporat en aquesta edició.