El Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València (SBD) ofereix els seus recursos en línia en el context de no presencialitat

  • Gabinet de la Rectora
  • 7 d’abril de 2020
 

Davant la situació creada per les disposicions governamentals, tant nacionals com autonòmiques, que declaren l’estat d’alarma i estableixen una docència no presencial, l’SBD, en aplicació del seu Pla de Continuïtat, adapta els seus serveis i posa nous recursos a disposició de la comunitat universitària.

El Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València, que compta des del 19 de març de 2020 amb un Pla de Continuïtat, ha desenvolupat un sistema de recerca de documentació, atenció i accés a fonts bibliogràfiques a través del seu web, on ha estat treballant durant les darreres setmanes i, en especial, davant la reanudació de les activitats de la Universitat en modalitat no presencial.

Malgrat que l’SBD ja comptava amb diversos recursos que havien estat utilitzats amb freqüència per l’alumat i el PDI de la universitat, en la primera setmana d’adaptació a la presencialitat 0, molts d’aquests han experimentat un creixement exponencial. En aquesta línia, la directora de l’SBD de la UV, Victoria García Esteve, ha assenyalat que “el Pla de Continuïtat aposta per donar el màxim de serveis possibles a la comunitat universitària en un context completament excepcional, fent un gran esforç d’adaptació al teletreball del nostre personal i d’ampliació i millora d’altres dels serveis, tractant de fer front al gran obstacle que implica no tindre accés físic a moltes de les obres”.

El Servei de Biblioteques compta amb una gran col·lecció de recursos electrònics. Segon dades de 2018, el 83% de la despesa en informació bibliogràfica va estar dedicada a informació electrònica, el que suposa una col·lecció de 58.474 revistes electròniques, 121 bases de dades i 410.579 llibres en format electrònic. Aquests recursos es poden localitzar mitjançant el cercador Trobes+, i estan disponibles per a tota la comunitat universitària amb la connexió remota VPN. A més, l’SBD disposa de 46.295 documents dipositats al Repositori Roderic i 7.681 documents digitalitzats a la Biblioteca Digital Somni, que recull el valuós patrimoni bibliogràfic conservat en la Universitat de València.

Sumat a tota l’estructura ja disponible amb la que contava l’SBD, davant la situació de crisi, aquest ha adaptat molts dels seus serveis i ha posat a disposició de la comunitat universitària una secció web exclusiva amb informació especial i d’interés en el context de no presencialitat. A més, ha desenvolupat un Pla de Continuïtat que consta de 5 vies d’actuació específica:

  1. Atenció a les consultes dels usuaris en línia mitjançant el correu electrònic i la plataforma “La biblioteca respon”.
  2. Difusió de recursos electrònics entre la comunitat universitària amb el hashtag #labibliotecaencasa.
  3. Continuació amb les tasques al repositori de la UV Roderic, així com a repositoris cooperatius com Dialnet.
  4. Continuació de les tasques de canvi del sistema de gestió bibliotecària Millenium a la plataforma de serveis bibliotecaris Alma.
  5. Continuació amb les tasques de gestió de qualitat del servei.

Per tal de facilitar a la comunitat universitària l’accés a la biblioteca, el servei ha elaborat una selecció de recursos per a professors i investigadors, i una altra per a estudiants, amb especial èmfasi en la col·lecció de manuals en format electrònic. A més, els editors i proveïdors estan oferint a la comunitat universitària continguts gratuïts d’interés en les seues àrees. L’SBD ha reunit en aquest web eixos continguts que anirà actualitzant. D’especial interés és el resultat de la negociació de la Biblioteca de Ciències Socials amb l’editorial Tirant Lo Blanch, que permet als estudiants i professors de la Universitat de València l’accés a la seua interessant Biblioteca Digital. Així mateix, la Biblioteca de Salut està oferint ajuda al personal mèdic investigador i ha realitzat una pàgina especial amb informació sobre el coronavirus.

D’altra banda, l’SBD ha reforçat la seua presència en les xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram on, a més de publicar puntualment informació actualitzada, es manté el contacte amb investigadors i estudiants, tan necessari en estos moments.

Per últim, el servei continua la difusió del seu valuòs patrimoni bibliogràfic, sumant-se a iniciatives de “CulturaACasa” i realitzant campanyes com "Els diumenges, a la Històrica!...també a Instagram" per continuar gaudint dels nostres tresors.

___

Aquest contingut ha estat elaborat per l’àrea de comunicació institucional del Gabinet de la Rectora de la Universitat de València amb la col·laboració del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València.