Thrillers, comèdies negres i literatura femenina protagonitzen el nou curs del Club de Lectura Alumni UV

  • Fundació General UV
  • 16 d’octubre de 2019
 
Club de Lectura Alumni UV. Foto d'arxiu.
Club de Lectura Alumni UV. Foto d'arxiu.

El Club de Lectura d’Alumni UV reprén l’activitat amb l’inici de curs i programa nou lectures entre octubre i juny. La primera reunió, el passat 15 d'octubre, s’endinsà en la novel·la negra de l’autor nicaragüenc Sergio Ramírez, ‘Ya nadie llora por mí’. Com és habitual, els Clubs continuaran tenint lloc a la Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’ cada primer dimarts de mes, a les 18 hores.

Amb ‘Ya nadie llora por mí’, Sergio Ramírez torna al gènere negre. La corrupció i les trames de poder en un cas policial centren la narració on ningú és del tot innocent, la qual serveix per a descobrir el discurs revolucionari de la Nicaragua contemporània.

De fet, si per alguna cosa es caracteritza aquest Club de Lectura és pel rerefons que se submergeix en cada obra duta a anàlisi. El grup llig per a després intercanviar opinions sobre l’acció de la novel·la, sí, però també sobre el context històric, cultural i social que l’envolta. Com es construeixen els personatges, com evolucionen al llarg dels textos, com els fa els seus respectius entorns… són algunes de les claus que els lectors i les lectores han de conéixer per a participar en el col·loqui posterior.

El Club de Lectura d’Alumni UV, que ja porta sis anys de trajectòria ininterrompuda, compta, en ocasions, amb la presència de l’autor de l’obra llegida o bé d’expertes o experts en el tema que tracta la lectura triada eixe mes.

La pròxima lectura, el dia 5 de novembre, serà ‘El corazón de las tinieblas’, el clàssic de Joseph Conrad més conegut pel gran públic, un conte extens o una novel·la curta escrita a finals del segle XIX i publicada a principis del XX, ambientada en Àfrica i inspirada pels sis mesos que l’escriptor va viure al Congo.

En desembre (dia 3), Alumni abordarà un altre clàssic, aquesta vegada de la literatura hispanoamericana: el ‘Pedro Páramo’ del mexicà Juan Rulfo. Una altra novel·la curta de gran rerefons històric, classificada dins del gènere de la novel·la revolucionària. La seua excel·lent qualitat, condensada en un text breu amb un ampli contingut, on es fa ús del realisme màgic, la va fer precursora del ‘boom’ llatinoamericà que heretaren autors com ara García Márquez, Cortázar, Vargas Llosa o el també mexicà Carlos Fuentes.

Quant a les lectures previstes en 2020, aquestes seran: ‘La memoria del amor’, d’Aminatta Forna, escriptora amb doble nacionalitat escocesa i sierraleonesa, el dia 14 de gener; ‘Nosotros en la noche’, la darrera novel·la de l’estatunidenc Kent Haruf que va ser publicada pòstumament i adaptada al cinema per Ritesh Batra amb Robert Redford i Jane Fonda com a intèrprets principals, el dia 4 de febrer; en març, el dia 3, ‘Canción dulce’, un inquietant thriller actual de l’escriptora marroquina Leïla Slimani on utilitza els personatges per a explicar els problemes de la nostra societat a través de la seua concepció de l’amor, l’educació, els diners, el sotmetiment, i els prejudicis de classe i culturals; el dia 7 d’abril, ‘El devorador de calabazas’, una enginyosa comèdia negra de la periodista britànica Penelope Mortimer; el dia 5 de maig, una altra lectura femenina, ‘Tierra de mujeres’ de María Sánchez, una mirada íntima i familiar a l’entorn rural; i, de nou, un clàssic clourà el curs el dia 2 de juny: ‘Matar un ruiseñor’, de l’escriptora nord-americana Harper Lee, premi Pulitzer i amb versió cinematogràfica.

L’assistència al Club de Lectura Alumni UV és gratuïta i per a formar-ne part, les persones interessades han de contactar primer amb l’oficina Alumni UV (963531070 o amics@uv.es).