Trenta anys de campanyes internacionals de prevenció del VIH/sida al Palau de Cerveró de la Universitat

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 2 de març de 2018
 
Una de les imatges de l'exposició.
Una de les imatges de l’exposició.

El Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i l’Institut de Medicina López Piñero inauguren hui dijous 1 de març, a partir de les 18 hores, ‘Epistemologies de la prevenció del VIH-sida’, una exposició organitzada en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i comissariada per Pepe Miralles dins de l’àmbit de 4FICAE-Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties. La mostra es podrà visitar al Palau de Cerveró fins al 27 d’abril.

FICAE, un festival de caràcter anual organitzat per la Universitat Politècnica de València, arriba ja a la quarta edició. Es tracta d’una proposta única al món que aborda des del cinema i l’art la malaltia en totes les seues variables i des de múltiples perspectives.

Epistemologies de la prevenció del VIH-sida proposa, a través de cartells i altres mitjans informatius, una sèrie de nodes epistemològics que permetran veure com s’ha entés la prevenció del VIH i de la sida i quines actituds ha pogut modificar.

El projecte ofereix una selecció de moments clau en l’evolució del discurs en la prevenció que, inevitablement, anirà lligat als canvis socials, polítics i als avanços científics. A més, l’exposició evidencia la necessitat de desestigmatitzar la malaltia i, sobretot, les persones infectades amb l’objectiu de conscienciar en el respecte i dignificar les seues vides.

Al llarg dels anys s’han succeït campanyes de prevenció del VIH-sida que han generat imatges i prejuís que són conseqüència del desconeixement de la malaltia i de les implicacions que té per al malalt i el seu entorn. Aquesta exposició pretén posar en evidència aquestes mirades i donar visibilitat a aquelles campanyes dirigides a diferents categories socials, sexuals, ètiques i culturals, que tracten sense tabús temes com ara la sexualitat, el plaer, la toxicomania, la malaltia i la mort; i que fan d’aquesta informació un fet accessible per a entendre els comportaments preventius dirigits a cada tipus de pràctica.

Pepe Miralles, codirector del festival, artista visual i comissari, amb una llarga trajectòria en el tema tractat, presenta una exposició que fa visible el treball dut a terme per diversos col·lectius activistes i associacions implicades. Gràcies a la col·lecció i a la cessió de material d’Apoyo Positivo, Diversidad Salud y Comunidad, Jon Arrizabalaga (col·lecció particular), Avacos, Calcsicova, Cesida, Comité Antisida València, FELGTB, Àlvar Martínez, Fundación Triángulo, Lambda i Sidastudi, ara és possible generar altres relats sobre la prevenció del VIH-sida.

Epistemologies de la prevenció del VIH-sida es configura com una finestra que permet veure com es va dirigir la informació (o desinformació) a les comunitats afectades pel desconeixement i el silenci institucional.