Tres alumnes de secundària formats per la Universitat de València, premiats en l’Olimpíada Espanyola de Física

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de maig de 2021
 
Facultat de Física. Foto: Miguel Lorenzo.
Facultat de Física. Foto: Miguel Lorenzo.

Pablo Faus Faus (Institut d’Ensenyament Secundaria-IES María Enríquez, Gandia), Marco Nieto Pérez (IES el Ravatxol, València) i Javier Cardells Peris (Colegio San Pablo Valencia, Montcada), han sigut premiats en la fase nacional de la XXXII Olimpíada de Física, amb dos medalles de plata i una menció d’honor, respectivament. Es tracta d’una competició de caràcter internacional en què participa estudiantat de nombrosos països i que organitza la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) en la seua fase estatal.

Els alumnes premiats en la fase estatal (el 23 d’abril i en modalitat virtual) varen participar prèviament en la fase valenciana, celebrada el 25 de febrer i consistent en una prova escrita de problemes i exercicis de Física. Aquesta va ser organitzada per la Universitat de València –a través de la Facultat de Física i la Delegació per a la Incorporació a la Universitat– i la Universitat Politècnica de València.

Els quatre estudiants premiats de la fase valenciana varen ser Leonardo Costa Lesage (IES Pere Boïl de Manises); Pablo Faus Faus; Marco Nieto Pérez; i Javier Cardells Peris. Els suplents foren Alberto Mateos Roig (IES Joanot Martorell de València) i Andreu Moll Morera (IES Gabriel Ciscar d’Oliva). Les professores i professor dels guardonats són, respectivament, Nieves Fernández, Mari Carmen Salvador, Isabel María Padín, Vicente Aparicio, Mercedes Cabria i Dolores Costa.

L’alumnat de batxillerat que participa en aquesta prova opta als premis locals que inclouen, entre altres, 1.000 euros per a cada estudiant o estudianta quan es matricula en la UV. A més, poden estendre la seua participació en la fase nacional i en la internacional (prevista aquesta última a Lituània del 17 al 25 de juliol, en modalitat mixta presencial o telemàtica) i la iberoamericana (a Brasil, el mes de setembre).

Del grup de 52 estudiantes i estudiants de 22 centres diferents que van participar a la prova de preselecció d’octubre, 23 reberen un curs de física de més de 72 hores impartit per docents de les dos universitats, previ a la prova local de la competició. Des d’enguany i com a conseqüència d’una reducció global de les persones classificades a nivell estatal, sols les quatre primeres passen a la fase nacional.

El comitè local organitzador de l’Olimpíada de Física a nivell valencià format per les professores de la Universitat de València Chantal Ferrer i Mª Jesús Hernández, així com una representació del professorat de la Facultat de Física que ha impartit el curs.

 

Web de la Facultat de Física UV.

Web de la Delegació per a la Incorporació a la Universitat.

Relació d’estudiantes i estudiants premiats en la fase nacional de l’Olimpíada de Física clicant ací.