TVE amb la col·laboració de CRUE Universitats Espanyoles emeten una sèrie de microespais de divulgació científica

  • 30 de novembre de 2020
 
TVE amb la col·laboració de CRUE Universitats Espanyoles emeten una sèrie de microespais de divulgació científica

33 Universitats coordinades pel grup de treball en Continguts Audiovisuals i Multimèdia de Crue Comunicació de les Universitats Espanyoles han coproduït la tercera temporada de la sèrie de microespais audiovisuals LA UNIVERSITAT RESPON, on s’exposen les principals línies d’investigació sobre grans temes d’interès social.

TVE emet diàriament la sèrie “La Universitat Respon” a través del programa “La aventura del saber” de la 2 a les 10:50h. El proper dimarts dia 1 de desembre s’emetrà un microespai de la Universitat de València a càrrec del professor Germà Llorca sota el títol Què són les fakes news?

 

LA UNIVERSITAT RESPON pretén que la societat tinga una visió positiva del col·lectiu científic universitari, format per investigadors que treballen als seus laboratoris per a desenvolupar complexes teories,  a vegades inintel·ligibles per a la resta de la població. La iniciativa vol donar una imatge d'Universitat pròxima, útil i connectada amb les necessitats que demanda la societat en els diferents àmbits del coneixement.

Cada càpsula divulgativa dura dos minuts i respon per part d'un investigador a una pregunta que es fa la ciutadania. Preguntes  com: ¿Què és una galàxia espiral? , ¿Com aconseguir un consum sostenible d’energia? Què és la intel·ligència artificial?, ¿Quina és la dieta del Paleolític?, ¿Com se pot reciclar el CO2?, o ¿Com serà l’ arquitectura del futur? Fins a vora 300 preguntes tindran resposta en aquesta iniciativa, com a resultat d'una coproducció dels servicis d'audiovisuals de 33 universitats espanyoles.

L'estructura narrativa respon a una explicació senzilla d'un procés que a simple vista pot tenir complexitat, i que el gran públic puga entendre. Amb això es pretén donar a conèixer aquells avanços científics i socials que poden facilitar les activitats quotidianes de les persones i contribuir a la millora de la seua qualitat de vida. D’aquesta manera les Universitats, a banda de la transferència tecnològica i de coneixement al teixit industrial i la societat, també comuniquen i divulguen a la ciutadania els seus resultats i experiències.

El projecte ha estat coordinat per la Universitat de València a través del seu Taller d'Audiovisuals, que ha desenvolupat el disseny del format audiovisual i la seua producció executiva.

 El projecte compta amb una mostra significativa de les Universitats espanyoles com:  Universidad de Alicante, Universidad de Almería, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universidad de Castilla la Mancha, Universidad de Córdoba, Universidade da Coruña, Universidad de Extremadura, Universitat de Girona, Universidad de Granada, Universitat de les Illes Balears, Universidad Internacional de Andalucía, Universitat Jaume I,  Universidad de la Laguna, Universitat de Lleida, Universidad de Málaga, Universidad Miguel Hernández de Elche, Universidad Católica San Antonio de Murcia, Universidad de Murcia, Universidad Nacional de Educación a Distancia UNED, Universidad de Oviedo, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Universidad Politécnica de Cartagena, Universidad Politécnica de Madrid, Universidad la Universidad Politécnica de Valencia, Universidad de Salamanca, Universidade de Santiago de Compostela, Universidad de Sevilla, Universitat de València, la Universidad de Valladolid, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Universidade de Vigo i Universidad de Zaragoza.