Una investigació atribueix a avanços tecnològics i de subsistència la superació pels humans del clima àrid i fred de fa 450.000 anys a la península ibèrica

  • Gabinet de Premsa
  • 26 de març de 2021
 
Francisco Javier Ruiz Sánchez, Ana Fagoaga.
Francisco Javier Ruiz Sánchez, Ana Fagoaga.

Una investigació en la qual han participat especialistes de la Universitat de València atribueix a avanços tecnològics i de subsistència la superació per part dels humans de les condicions climàtiques extremes d’aridesa i fred que van regnar aproximadament fa 450.000 anys. Així es constata en un article que publica la revista del Journal of Citation Report (JCR) ‘Journal of Human Evolution’.

L’equip està integrat per Francisco Javier Ruiz Sánchez (director del grup Palaeontology of Cenozoic Vertebrates, del Departament de Botànica i Geologia de la Universitat de València / Museu Valencià d’Història Natural); membres de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) - Universitat Rovira i Virgili (Hugo Blain, Andreu Ollé i la doctora per la Universitat de València Ana Fagoaga); Juan M. Jiménez Arenas, de la Universitat de Granada i Paula García Medrano (Museu d’Història Natural de Paris - British Museum).

L’estudi es basa en un nou model ecològic elaborat partir del registre paleontològic d’amfibis i rèptils d’Atapuerca i Orce, i que s’ha extrapolat a altres regions europees. L’ampliació del nínxol ecològic dels homínids europeus a partir d’aquella data (450.000 anys) es relaciona amb una tecnologia i unes estratègies de subsistència més eficaces.

El clima de la Terra ha anat canviat significativament al llarg de la seua història. Així, l’alternança de períodes glacials (freds i secs) i interglacials (temperats i humits) ha condicionat l'ocupació de determinats territoris. Fins fa 450.000 anys, a la península ibèrica no tenim constància de presència humana en gran part de la Meseta. No obstant això, a partir d’aquell moment apareixen ocupacions de forma generalitzada, amb jaciments tan emblemàtics com Ambrona (Soria) o Cuesta de la Bajada (Terol).

Per què es produeix aquest canvi? No hi ha una explicació senzilla, però és clar que estem davant un període de transformació. Quant a les eines de pedra, es dóna una gestió més eficient de les matèries primeres amb les quals s'elaboren, i s’amplia la seua diversitat i especialització.

Paral·lelament, es documenten unes estratègies de recol·lecció i de caça més complexes com, per exemple, els esdeveniments de caça comunal de bisons a Gran Dolina (nivell TD10.2), a Atapuerca (Burgos), o les primeres llances de fusta en jaciments com el de Schöningen (Alemanya). A més, es registra un major ús de coves, una presència cada vegada més constant d'evidències de foc, així com creixents indicis d’un comportament simbòlic. En definitiva, elements que apunten a una estructura social més cohesionada, la qual va contribuir a superar les dificultats inherents a unes condicions climàtiques desfavorables, marcades per l’aridesa i el fred.

L’equip ha realitzat un ampli estudi del clima fa entre 2 milions i 150.000 anys, a partir de les restes d’amfibis i rèptils trobats en els jaciments d’Atapuerca i Orce. Aquesta investigació s'ha efectuat en el marc del Proyecto Orce dirigit des de la Universdad de Granada, i del subprojecte d’Atapuerca liderat per l’IPHES-CERCA i la URV.

A partir d’aquestes dades, l’equip de científics i científiques ha creat un model ecològic ibèric que han traslladat a la resta del continent europeu. S’han basat en dos enclavaments fonamentals per a entendre l’evolució humana i l’escenari en el qual aquesta va fer els seus primers passos a Europa: Orce (Granada) i Atapuerca (Burgos).

La col·laboració i la integració de resultats d'aquests emblemàtics llocs ha fet possible la creació d'un model a escala europea, abans i després de fa 450.000 anys. Per què aquest límit? “En primer lloc, perquè en aqueix moment el clima es torna més extrem: els períodes càlids són més càlids i els períodes freds molt més freds i llargs”, afirma Hugo Blain. “En segon lloc, perquè s'assenten canvis tècnics molt importants –prossegueix– per a la història de la Humanitat. El més evident és l’ús i control del foc”.

S’ha observat que l'hàbitat preferencial per als primers europeus (1,4 milions – 450.000 anys) era més càlid, més plujós i més boscós que l'actual. No obstant això, les primeres poblacions europees van afrontar situacions molt diferents: “Orce era relativament sec i càlid respecte a Atapuerca que presentava condicions més plujoses i temperades. D’altra banda, la llarga i completa seqüència temporal que ens ofereix Atapuerca és clau perquè intercala alguns -pocs- intervals més freds, secs i amb menys arbres. I aqueixos moments es caracteritzen perquè no hi ha presència humana o perquè aquesta és molt feble”, explica Juan Manuel Jiménez-Arenas.

Els resultats de l'estudi mostren que bona part de la costa atlàntica va ser molt favorable per a l'existència de poblacions humanes abans ja de fa 450.000 anys, però, després d'aqueixa data, l'espai potencialment habitat pels humans s'amplia significativament. A l'equip el va sorprendre que “encara que la major part de les dades climàtiques i d'hàbitat provenen de contextos mediterranis, bona part de les zones amb major probabilitat de ser habitada pels humans més antics del continent europeu es localitzen en àrees pròximes a l'oceà Atlàntic”, apunta Blain.

Així, el nord de França i d'Alemanya serien llocs idonis perquè visqueren les primeres poblacions europees, especialment en els moments de major bonança climàtica. També les illes britàniques on el sud-oest de Gran Bretanya (que formava part del continent per aquells temps) i el conjunt d'Irlanda “Serien zones on els hiverns serien bastant freds, encara que amb un règim alt de pluges i una bona cobertura arbòria”, comenta Jiménez-Arenas.

El treball efectuat des de la Universitat de València ha estat relacionat amb la modelització del nínxol ecològic teòric d’aquests homínids, inferit a partir de la informació sobre les preferències ambientals de les associacions d'amfibis i rèptils que van habitar en l’interval temporal representat pels jaciments d'Atapuerca i Orce. A partir de la modelització basada en eines del SIG, que relaciona les condicions climàtiques i ambientals amb les àrees de distribució actuals de les espècies d'amfibis i rèptils registrades en aquests jaciments ibèrics, es calcula el nínxol ecològic dels homínids, i es projecta est a la resta del continent europeu i la conca mediterrània abans i després del registre dels 426 ca (MIS 12 – MIS 11). A partir d’aquestes dades s’estudia l’escenari paleoclimàtic i paleoambiental en què es va produir l’evolució humana representada en el conjunt de jaciments amb restes d’homínids de les àrees d’Orce i Atapuerca.


-------------------------
Referència bibliogràfica
Blain, H.-A., Fagoaga, A., Ruiz-Sánchez, F.J., García-Medrano, P., Ollé, A., Jiménez-Arenas, J.M. (2021) Coping with arid environments: A critical threshold for human expansion in Europe at the Marine Isotope Stage 12/11 transition? The case of the Iberian Peninsula. Journal of Human Evolution 153, 102950. https://doi.org/10.1016/j.jhevol.2021.102950.