Una investigació sobre els rellotges biològics guanya la I Jornada de Divulgació de Tesis de la Universitat de València

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 18 de gener de 2019
 
(D’esquerra a dreta). Mónica Martínez, Jorge Mariano Collantes i Marta Reguera.
(D’esquerra a dreta). Mónica Martínez, Jorge Mariano Collantes i Marta Reguera.

L’investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) Jorge Mariano Collantes ha sigut el guanyador de la I Jornada de Divulgació de Tesis Doctorals de la Universitat de València, convocada per a donar a conèixer la recerca de l’estudiantat de doctorat en la institució acadèmica. En l’acte, hui a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic, cadascuna de les 21 tesis seleccionades ha sigut defensada en 3 minuts. El premi és una estada a la Universitat de Harvard valorada en 2.000€.

El segon premi (500€) ha sigut per a Marta Reguera, de la Facultat de Farmàcia, amb l’exposició “Schistosomiasis Urinaria: una enfermedad tropical llamando a las puertas de Europa”. El tercer, de 300, per a Mónica Martínez López-Sáez, de la Facultat de Dret, amb “La garantia del Derecho al Olvido: protección de datos, retos futuros y propuestas de regulación de situaciones de vulnerabilidad en la Unión Europea”.

“El doctorat és la màxima titulació que es pot aconseguir en la universitat. Aporta molt a qui la fa, però també aporta qualitat a la institució i és una forma de transferir el coneixement generat. Esta jornada contribueix a la difusió del coneixement en la societat valenciana”, ha destacat Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València. Per la seua banda, el director de l’Escola de Doctorat, José Vicente Bagán, ha destacat “el gran nivell científic de les tesis presentades, el que és un orgull per a comunitat universitària”.

“El meu treball tracta el funcionament dels rellotges biològics i quins gens hi ha implicats. Com els organismes entenen l’hora, l’estació o els cicles per a regular-se”, ha declarat Jorge Mariano Collantes (Corrientes, Artgentina, 1986). L’investigador, que porta set anys treballant en aquest tema i va ser finalista en el concurs de divulgació de la ciència FameLab l’any 2015, ha destacat que li agrada la divulgació científica i ha demanat que es facen més activitats d’aquest tipus.

La sessió ha estat organitzada per l’Escola de Doctorat i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i compta amb la col·laboració de l’Institut Polibenestar. A l’acte, també han acudit el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla, qui ha donat els premis; i María Dolores Real, vicerectora d’Innovació i Transferència.

En l’acte, Pere Estupinyà, comunicador científic i escriptor, ha pronunciat la conferència “De l’acadèmia a la comunicació científica: una experiència professional”, en la qual ha exposat la necessitat de flexibilitzar el missatge científic i adaptar-lo al format i al públic. “Alguns científics no són capaços de fer-ho”. El divulgador també s’ha dirigit a l’estudiantat de doctorat present en l’acte proposant-los que siguen proactives i proactius, i s’ha citat a si mateix com a exemple, la seua participació a programes de televisió com Redes, els llibres que ha escrit i la seua actualització constant.

Per la seua banda, Martí Domínguez, director de la revista Mètode ha pronunciat la conferència “El repte de divulgar”. En el seu repàs històric per la divulgació, ha recordat les figures de Galileu, Newton, Darwin i Einstein, fins arribar al segle XX. El professor de Periodisme de la Universitat de València també ha tractat el “conflicte” entre els àmbits científic i periodístic, i els seus episodis en l’actualitat, amb mitjans sense periodistes especialitzats, per posar un exemple; o institucions amb personal que no s’esforça per divulgar.

El jurat del premi ha estat format per José Vicente Bagán; l’investigador del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació Bejamín Marín; Carme Agustí, investigadora del departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física; Lucía Sapiña, estudianta de doctorat de la Universitat; i Pere Estupinyà.

Els criteris per a la valoració dels millors treballs han sigut el contingut de l’exposició (interès de la investigació, claredat expositiva dels objectius i metodologia, 4 punts); la creativitat i l’originalitat en la forma del discurs (estructura, entonació, velocitat de parla, contacte visual amb el públic, amb fins a 3 punts) i la utilització d’un llenguatge senzill, correcte ús de la sintaxi i llenguatge no sexista (3 punts).

 

Vídeos I Jornada de Divulgació de Tesis Doctorals de la Universitat de València en: