Una investigació de la Universitat descobreix un gen que controla l’estrés i la memòria en els adults

  • Gabinet de Premsa
  • 9 de març de 2021
 
Grup dirigit per la investigadora Sacri Ferrón.
Grup dirigit per la investigadora Sacri Ferrón.

Una investigació de la Universitat de València descobreix un gen que controla l’estrés i la memòria en els adults. El treball ha sigut dirigit per Sacri R. Ferrón, investigadora Ramón y Cajal de la Universitat i cap del grup ‘Impronta genòmica’, del Departament de Biologia Cel·lular de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (ERI BiotecMed).

L’article s’ha publicat en la revista internacional PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) amb el títol: ‘Dlk1 dosage regulates hippocampal neurogenesis and cognition’. El treball s’ha realitzat en col·laboració amb la Universitat de Cambridge (Anglaterra) i l’Institut Italià de Tecnologia (Gènova).

L’estudi aborda el paper del gen Dlk1 (Delta like homolog 1) en la funció de l’hipocamp adult, regió del cervell on es generen noves neurones al llarg de la vida de tots els mamífers. Aquest procés, també conegut com a neurogènesi, està implicat en processos cognitius com ara la memòria i l’aprenentatge.

El grup ha demostrat en l’estudi que les cèl·lules mare neurals de l’hipocamp, responsables de la formació d'aqueixes noves neurones, es redueixen després de la pèrdua del gen, la qual cosa causa un comportament alterat associat a l’estrés i l'ansietat en ratolins. A més, encara que la pèrdua del gen no produeix defectes d'aprenentatge, si dispara alteracions en com es consolida l’aprés.

La rellevància del treball radica en el descobriment d'un gen que controla l’estrés i la memòria en els adults.