Una jornada sobre la cultura de l'aigua en Nou Mèxic repassa les experiències en la gestió del regadiu nord-americà

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 25 de setembre de 2019
 
Imagen de la noticia

Aquest dimecres 25 de setembre, a les 11.00 hores, la Sala de Juntes de la Facultat de Geografia i Història ha acollit una jornada amb la presència de membres de la “New Mexico Séquia Association” (NMAA), associació agermanada amb el Tribunal de les Aigües. Aquest seminari s'inscriu en actes commemoratius del desé aniversari del Tribunal de les Aigües com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, col·labora amb el Tribunal de les Aigües en l’elaboració d’un pla d'activitats i actes commemoratius que s’estan duent a terme durant aquest any 2019 en honor del Tribunal de les Aigües de València, responsable des de fa més d'un mil·lenni de vetlar pel just ús i repartiment de l'aigua en l'horta valenciana, que va ser declarat el 30 de setembre de 2009 Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Dins d’aquest marc d’actuació, aquest dimecres 25 de setembre s'ha celebrat una jornada amb la presència de membres de la “New Mexico Acequia Association” (NMAA), associació agermanada amb el Tribunal de les Aigües. La jornada ha permès donar a conèixer les pautes de la gestió tradicional de l’aigua de reg en Nou Mèxic, així com les experiències actuals relacionades amb el patrimoni hidràulic.

La presentació de la jornada, a les 11:00 hores, ha estat a càrrec del vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos; i el president del Tribunal de les Aigües, Onofre Cubells. Desprès es succeiran tres conferències. La primera ha sigut a càrrec de Harold Trujillo, president de la NMAA, que ha abordat la història i missió de la New Mexico Acequia Association. La directora executiva de la NMAA, Paula García, ha oferit una segona conferència sobre els projectes de la New Mexico Acequia Association. En tercer lloc, Javier Romero, soci de la NMAA, ha compartit amb els assistents el projecte “Sembrando Semillas”. Finalment s'ha obert un debat amb torn de paraula per als interessats en participar-hi.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha explicat que la Universitat de València està participant en diverses activitats al costat del Tribunal de les Aigües i altres institucions per tal de visualitzar la importància d’aquest tribunal, patrimoni de tots els valencians i de tota la humanitat. “L’objectiu és abordar la reflexió i discussió sobre temes relacionats amb la cultura del l’aigua arreu del món, en aquest cas des de Nou Mèxic ens aportaran noves idees que podem tindre en compte i analitzar la seua aplicabilitat al territori valencià”.

Més informació:

Imatges: