Una obra de la Universitat revisa la presència dels llibres espanyols a Londres entre els segles XVI i XIX

  • 3 d’abril de 2017
 
Obra ‘El libro español en Londres. La visión de España en Inglaterra (siglos XVI al XIX)’

Hui dilluns, dia 3 d’abril, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà la presentació de l’obra ‘El libro español en Londres. La visión de España en Inglaterra (siglos XVI al XIX)’, editat per la Universitat, i coordinat per Barry Taylor, responsable de les Col·leccions Hispàniques de la British Library, i Nicolás Bas Martín, professor del Departament d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València.

L’acte de presentació, al qual assistiran tots dos coordinadors i el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, se celebrarà a l’Aula Magna, a les 19 hores, i l’entrada és lliure.

L’obra pretén donar a conéixer la presència d’Espanya a Londres a través dels llibres espanyols que, entre els segles XVI i XIX, van circular a la capital anglesa. Un enfocament nou, el bibliogràfic, i una aportació a la “imatge” d’Espanya a Europa, en la qual, per primera vegada, s’estudien els catàlegs de llibreries, subhastes, fons de biblioteques particulars i institucions que, al llarg d’aquests tres segles d’existència, van deixar una profunda empremta a Londres.

La presència espanyola a la capital va ser notable des de l’Anglaterra dels Estuard passant per l’època hannoveriana, en la qual es conformarien algunes de les principals biblioteques angleses del segle XVIII. I al costat de les biblioteques, les llibreries, que es van convertir en el millor aparador en el qual rastrejar l’empremta del llibre espanyol, amb obres com ‘El Quixot’. Tot això va anar conformant una mena de col·leccionisme associat al món de les subhastes, amb noms tan coneguts com Sotheby’s o Christie’s, que permet seguir el rastre del llibre espanyol.

Un segle que donaria motiu al Romanticisme anglés, fascinat pel món del llibre espanyol. Una època que l’editor valencià, Vicente Salvá, va viure a Londres en primera persona a través de la seua llibreria, lloc de trobada dels principals bibliòfils anglesos del moment.

L’obra recull textos d’especialistes destacats en la matèria com Geoff West, de la British Library, gran coneixedor dels fons fundacionals de la British Llibrary, especialment del segle XIX; el professor Don W. Cruickshank, del University College de Dublín, especialista en Calderón de la Barca; el professor de la Queen’s University de Belfast, Gabriel Sánchez Espinosa, gran coneixedor del món del llibre espanyol del segle XVIII; el professor de la Universitat de València, Germán Ramírez Aledón, màxim coneixedor de la figura de l’editor valencià Vicente Salvá. També hi seran presents els coordinadors per traslladar al públic els fons espanyols d’una biblioteca anglesa del segle XVII, i la presència de llibres espanyols a les llibreries londinenques del segle XVIII, respectivament.