Una spin-off de la Universitat de València rep finançament del programa Mind the Gap de la Fundación Botín

  • Gabinet de Premsa
  • 26 de juliol de 2018
 
Integrants de l'equip EpiDisease.
Integrants de l'equip EpiDisease.

La spin-off EpiDisease rebrà 344.000 euros del programa Mind the Gap que promou la Fundación Botín. L’empresa va ser fundada per professorat de la Universitat de València, del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) i de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA.

El programa Mind the Gap inverteix prop de 850.000 euros en el desenvolupament de dues empreses de base biotecnològica. En la seua última convocatòria ha seleccionat a la valenciana EpiDisease i a l’andalusa Innitius. La primera treballa en un sistema de detecció, pronòstic i seguiment de l’escoliosi idiopàtica en adolescents (EIA), mentre la segona desenvolupa un nou dispositiu per al diagnòstic del risc de part prematur.

Aquestes dues noves empreses se sumen a les cinc que ja formaven part del programa i que fins avui han captat més de 12 milions d’euros de capital privat. A més, en 2017 van aconseguir una facturació conjunta d’1.230.000 euros i van mantenir 48 llocs de treball. 

Dispositiu ScoliPro 
L’empresa EpiDisease, fundada en 2014, està desenvolupant el dispositiu ScoliPro®, una nova prova molecular que permetrà diagnosticar l’escoliosi idiopàtica en adolescents (EIA) amb una elevada sensibilitat i especificitat, així com decidir el seguiment i tractament d’aquests pacients de forma més específica.

L’EIA és una deformitat tridimensional de la columna vertebral que pot provocar dolor, limitació funcional i restriccions de la funció pulmonar. Encara que comença en l’adolescència primerenca amb una deformació lleu de la columna de 10 graus, el gran problema radica que el 10% dels pacients progressen fins a 40 graus (escoliosi greu) en els anys successius. 

Amb més de 36 milions de pacients a tot el món, 1 milió d’ells a Europa, el diagnòstic i seguiment d’aquesta malaltia exigeix exploracions físiques i estudis radiològics des de la seua detecció i fins a la maduresa esquelètica, la qual cosa suposa no solament un consum important de recursos per al sistema sanitari, sinó també una elevada exposició dels pacients a irradiacions, a més de corsets i cirurgies correctores, a les quals són sotmesos al voltant del 10% independentment d’haver dut a terme una altra sèrie de tractaments previs. En aquest sentit, els especialistes requereixen d’altres eines de diagnòstic, pronòstic i monitoratge de l’evolució de la malaltia que es basen en marcadors moleculars i eviten irradiar freqüentment als pacients amb rajos X.

El kit de diagnòstic in vitro ScoliPro® permetrà analitzar en una mostra de sang una signatura de miRNAs (marcadors epigenètics) capaç de diagnosticar l’EIA amb una elevada sensibilitat i especificitat. Aquesta nova prova molecular ajudarà als especialistes a identificar de forma precoç a persones amb major risc de desenvolupar EIA, així com a decidir el seguiment i tractament d’aquests pacients de forma més específica. Els avantatges a mitjà i llarg termini per al pacient serien una menor exposició a radiació com a conseqüència del seguiment de la progressió de la malaltia mitjançant l’ús de Rajos-X i un pronòstic més efectiu sobre l’evolució que pot prendre la deformitat de la seua columna. 

En aquest sentit, ScoliPro® canviarà el paradigma actual del diagnòstic clínic en reduir l’ús de l’actual tecnologia de diagnòstic (rajos X) i, per tant, el risc futur de càncer en aquests pacients, a més d’identificar potencialment a aquells pacients en els quals l’escoliosi no va a progressar.
La Fundación Botín, a través del seu instrument d'inversió Mind the Gap, està finançant el desenvolupament del prototip del kit i la validació clínica de la funció pronòstic, accelerant d’aquesta manera que el futur test diagnòstic puga arribar al mercat amb tots els requisits reguladors necessaris per a un test diagnòstic IVD.

Sobre Mind the Gap
El Programa Mind the Gap, creat per la Fundació Botí en 2011, impulsa l’emprenedoria en l’àmbit de les Ciències de la Vida per a possibilitar que les tecnologies amb potencial comercial, desenvolupades per institucions científiques espanyoles, arriben al mercat i generen desenvolupament social i econòmic. A aquest efecte, inverteix tant recursos financers (fins a 500.000 € per projecte) com de gestió, mitjançant la incorporació al projecte d’un assessor expert que presta orientació i suport professional en aquells aspectes crítics que permeten transformar els projectes sorgits en l’àmbit acadèmic en iniciatives empresarials viables.