Una startup de vigilancia marítima impulsada des de la Universitat, premiada en el concurs 5UCV STARTUP d’emprenedoria

  • Unitat d'Emprenedoria-UVemprén
  • 2 de novembre de 2021
 
Imagen de la noticia

Orbital EOS, una startup impulsada per estudiantat del Màster de Teledetecció de la Universitat de València, ha sigut premiada amb 3.000 € en el concurs 5UCV STARTUP que patrocina la Generalitat Valenciana.

Aquest 29 d'octubre s'han entregat els premis de la VIII edició del concurs 5UCV Startup, una iniciativa organitzada per la Unitat d'Emprenedoria de la Universitat de València (UVemprén) en el marc del Campus de l'Emprenedoria Innovadora 5UCV subscrit entre la Universitat de València i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball #Llamp de la Generalitat Valenciana. Una de les empreses, guardonada amb 3.000 euros, té entre els seus membres a un titulat del Màster en Teledetecció de la Universitat de València.

Juan Peña Ibáñez, estudiant de doctorat de la UV i titulat en el Màster en Teledetecció, és el portaveu d'Orbital EOS, una empresa nascuda al juny de 2019 com una spin-off de la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR), companyia d'àmplia experiència operacional en teledetecció aèria en la mar i una sòlida formació en anàlisi de dades, programació de programari i intel·ligència artificial. La companyia va ser fundada per tres alumnes del Màster de Teledetecció de la Universitat de València, amb l'objectiu d'usar la tecnologia espacial i la intel·ligència artificial per a millorar la consciència situacional sobre activitats clau en el domini marítim. El seu producte EOS Viewer és el primer sistema digital que proporciona detecció automàtica i caracterització d'abocaments d'hidrocarburs en entorns marins a escala global, amb una solució basada en la combinació d'observació de la terra i intel·ligència artificial, utilitzant imatges de satèl·lit disponibles d'ESA i NASA, per a aconseguir una vigilància marítima d'àmplia cobertura. Orbital EOS ha sigut reconeguda amb el tercer premi de la categoria STARTUP del concurs, dotat amb 3.000 euros.

En aquesta mateixa categoria han resultat finalistes altres dues empreses amb participació d'estudiants de la Universitat de València. Intelligent Monitoring Systems Drones S.L. (IMSdrones) és una empresa formada per un consorci d'empreses que cobreixen el 100% del desenvolupament d'un Dron, dissenyant la totalitat de la plataforma i sistemes, fabricant i realitzant el manteniment i, de manera paral·lela, la formació que impliquen les seues aplicacions i el desenvolupament d'enginyeria electrònica de tecnologies avantguardistes. Per part seua, INMI és una plataforma que treballa de l'origen a la destinació i oferta un catàleg de programes educatius, oferits en conveni amb escoles i universitats que ofereixen més de 21 experiències de diferents tipus i amb qualitat reconeguda i acreditada internacionalment, com pot ser un curs d'idioma, un intercanvi de vacances, un programa de voluntariat, un curs vocacional, un màster o postgrau i altres. També facilita un complet ecosistema de serveis de suport associats a les experiències com, per exemple, advocacia, traducció, immobiliàries i altres, de manera que els seus clients tenen accés, a través d'aquesta plataforma, per a contractar i realitzar els principals tràmits necessaris com a documentació, allotjament, traducció i altres més.

A més de la categoria STARTUP, els premis 5UCV reconeixen els millors projectes en la categoria JUNIOR, en la qual han resultat finalistes tres empreses que també compten amb equip format a la Universitat de València. Miss-U Pets, nascuda a València en 2020, cerca recolzar-se en els artistes locals, com el taller de vidre Sorribes, amb més de 100 anys d'experiència en el bufat de vidre, per a crear una joia on s'insereix l'ADN de la mascota. El client selecciona la joia en la pàgina web per a després prendre la mostra de saliva de la mascota i enviar-la al laboratori seguint els passos indicats, sent tots els enviaments completament gratuïts. EVLocker posa a la disposició dels usuaris un espai on puguen guardar i carregar els seus VMP respectant el disseny funcional i versàtil del mobiliari de les ciutats. Aquest model compta amb l'opció d'una o diverses pantalles publicitàries on comerços i ajuntaments poden anunciar-se i promoure d'aquesta manera activitats i locals d'oci. A més, aquest espai està fabricat amb materials reciclats i amb plaques solars per a reduir el consum energètic. NOSUM, finalment, respon a la realitat de l'increment del nombre d'assalts perpetrats sota l'acció del consum de drogues per part de la víctima de manera involuntària. Si aquests assalts, a més, impliquen un abús sexual, són coneguts com DFSA (Drug Facilitated Sexual Assaults), i normalment tenen lloc en ambients d'oci, de nit i en llocs concorreguts, on és més difícil detectar què està ocorrent. A causa de la gravetat d'aquesta situació, i havent detectat un problema que afecta la nostra societat en general i a les víctimes en particular, NOSUM ha desenvolupat sensors capaços de detectar aquesta droga en begudes i, posteriorment, elaborar kits que permeten a les persones saber si la seua beguda ha sigut adulterada o no.

 

Més informació: