La Universitat acull un homenatge a Clara Campoamor en el 90 aniversari del sufragi femení

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 29 d’octubre de 2021
 
Cartell de l'acte.
Cartell de l'acte.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà aquest dissabte, dia 30 d’octubre, a les 12 hores, una lectura dramatitzada del Diari de Sessions de 1931 per a homenatjar la figura de Clara Campoamor amb motiu del 90 aniversari del sufragi femení. L’acte comptarà amb la presència de la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre i la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, entre altres personalitats.

Tot l'acte es podrà seguir en directe mitjançant aquest enllaç. Les entrades estan exharides. La lectura, promoguda per Margarita Borja, autora del text, produïda pel grup de teatre Passió per Sagunt i dirigida per l’escriptora i actriu Amparo Vayá, se celebrarà en el Paranimf. Margarita Borja és l’autora i directora de la síntesi textual dels Diaris de Sessions en el Congrés dels Diputats l’any 2007, motivada per la diputada Carmen Alborch. La lectura dramatitzada recrea els apassionats discursos arreplegats en les sessions constitucionals del vot femení; una ocasió única per a donar a conèixer, a través del teatre, una figura indispensable de la història del feminisme.

Les sessions del Debat del Sufragi Femení durant la II República en 1931 són una “vibrant” successió d’intervencions sobre un camp de joc polític tensat, davant l’expectativa del canvi de paradigma social i cultural que s’aveïnava. La autora de l’obra afirma que “si el genèric dona aconsegueix presència, veu i legalitat com a subjecte polític emancipat, els privilegis de tutela masculina que han forçat secularment les dones es transformaran en un castell de naips”. D’aquesta forma, amb una lluminosa i coherent oratòria, Clara Campoamor va aconseguir l’èxit, que més tard es transformarà en un llarg exili. 

Passió pel teatre

Passió per Sagunt és una associació cultural que compta amb 13 anys de recopilació de fets històrics rellevants per a la Ciutat de Sagunt representats a través del Teatre. La seua trajectòria, que va començar l’any 2009 amb ‘La Destrucción de Sagunt’, ha continuat amb altres homenatges a la història com ‘Vencer o Morir’, de Panxo Barrera, o ‘La ciudad factoría’, d’Albert Forment i dirigida per Amparo Vayá. A més, Passió per  Sagunt compleix 16 anys amb la representació de ‘Passió en viu’, un acte inclòs en la programació de la Setmana Santa Saguntina que coincideix amb l’origen de l’Associació.