La Universitat adapta al valencià el test que avalua els nivells de la Síndrome de Cremar-se pel Treball o burnout

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de setembre de 2021
 
(D’esquerra a dreta) Marta Llorca Pellicer, Pedro R. Gil Monte i José L. Llorca Rubio.
(D’esquerra a dreta) Marta Llorca Pellicer, Pedro R. Gil Monte i José L. Llorca Rubio.

La Unitat d’Investigació Psicosocial de la Conducta Organitzacional (UNIPSICO) de la Universitat de València (UV) ha traduït i adaptat al valencià el qüestionari CESQT o Spanish Burnout Inventory, una eina per avaluar els nivells de la síndrome de cremar-se pel treball, desgast ocupacional o burnout, considerat per l’OMS un problema de salut resultat de l’estrès crònic en el lloc de treball. L’adaptació per a personal docent no universitari, d’aplicació per especialistes de la Psicologia, ha estat coordinada per Pedro R. Gil-Monte, catedràtic del Departament de Psicologia Social de la UV.

Aquest treball és resultat del projecte de col·laboració signat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT, Generalitat Valenciana). L’adaptació, validada sobre una mostra de 1359 docents, permetrà que els professionals la llengua materna dels quals és el valencià puguen identificar i valorar de manera més fiable les seues emocions, les seues actituds i el seu estat de salut psicològic relacionat amb el treball. També contribuirà a elaborar diagnòstics més fiables sobre aquest problema de salut.

Aquesta adaptació incrementa la visibilitat del valencià en la comunitat científica i sosté el compromís de la UV amb el foment de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i amb els drets lingüístics de les treballadores i els treballadors de l’àrea lingüística catalanoparlant. La investigació ha estat publicada en Informació Psicològica, publicació de Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana.

La investigació s’ha dissenyat per millorar l’avaluació de diferents facetes psicològiques de l’individu (emocions, cognicions i actituds), comportaments disfuncionals i trastorns psicosomàtics relacionats amb el treball, ja que disminueix el rebuig d’algunes persones a respondre tests psicològics que no estan redactats en seua llengua materna.

El Qüestionari per a l’Avaluació de la Síndrome de Cremar-pel Treball (CESQT), en la versió internacional, ha estat dissenyat per avaluar la “síndrome de cremar-se pel treball” (SQT) o burnout. L’instrument està format per 20 ítems amb els que avaluen els símptomes de la síndrome: baixa il·lusió pel treball, desgast psíquic, indolència i sentiments de culpa relacionats amb el comportament i les actituds negatives desenvolupades en el treball, especialment cap a les persones amb la que s’estableixen relacions laborals. Està traduït i adaptat a diferents idiomes, com alemany, txec, anglès, italià, francès, polonès, portuguès i tàmil, entre d’altres.

L’adaptació i validació del CESQT al valencià permet utilitzar per l’INVASSAT la metodologia d’avaluació de factors i riscos psicosocials “UNIPSICO”. Aquesta tècnica, desenvolupada pel professor Pedro R. Gil-Monte, té com a objectiu avaluar factors i riscos psicosocials de personal de la Generalitat Valenciana i identificar i prevenir l’exposició a riscos laborals que puguen afectar la seua salut.

En l’adaptació i estudi de validació al valencià han participat com a coautora i coautor, respectivament, Marta Llorca-Pellicer, professora associada de la UPV i doctoranda de la UV, i José Luis Llorca Rubio (INVASSAT), que també són personal investigador de UNIPSICO.

 

Investigació del burnout

La investigació de Pedro R. Gil-Monte se centra des de fa més de 30 anys en l’estudi de la síndrome de cremar-se pel treball (burnout), en la qualitat de vida laboral i en la prevenció dels riscos psicosocials en el treball. Ha rebut la Distinció de la Societat Xilena de Psicologia del Treball i de les Organitzacions (SCHIPTO) en reconeixement a la seua destacada trajectòria i als seus importants contribucions a la formació i investigació en l’àmbit de la psicologia del treball i de les organitzacions (octubre, 2016 ) i el Reconeixement de la Universitat Federal de Paraíba, Centre de Ciències de la Salut (João Pessoa, Brasil) per la seua contribució significativa a la producció científica internacional i pel desenvolupament d’un instrument per a l’avaluació de la síndrome de burnout (maig, 2019).

Com a director de UNIPSICO ha rebut la Distinció 2014 a la realització de treballs de recerca en prevenció de riscos laborals concedida per l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT).

 

Enllaces:

Web UNIPSICO: https://www.uv.es/unipsico/

Web CESQT: https://www.uv.es/unipsico/instrumentos-de-evaluacion/

 

Article:

Llorca-Rubio, J. L., Llorca-Pellicer, M. y Gil-Monte, P. R. (2021). «Fiabilidad y validez de constructo de la traducción al valenciano/catalán del Cuestionario para la Evaluación del Síndrome de Quemarse por el Trabajo (CESQT) en docentes no universitarios». Informació Psicològica, 121, 42-57. doi: 10.14635/IPSIC.2021.121.1 Link: https://ir.uv.es/CV1vsAG