La Universitat i l’Ajuntament de València acorden un concurs d’idees conjunt per ampliar el Jardí Botànic

  • Gabinet de la Rectora
  • 19 de novembre de 2018
 
Imagen de la noticia

L’acord contempla la creació d’un concurs públic d’idees conjunt entre les dos institucions per al disseny de l’ampliació del Jardí Botànic amb la incorporació del solar pròxim conegut com ‘el solar dels Jesuïtes’, el Jardí de les Hespérides i el Museu Municipal d’Història Natural Torres Sala dins del complexe del Botànic. La proposta contempla obrir el concurs al gener, una vegada passades les festes del Nadal.

La proposta s’ha pres després d’una reunió entre la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, i l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyats pel vicerector d’Economia, Juan Luis Gandia, el vicerector de Cultura, Antonio Ariño, el gerent de la Universitat, Juan Vicente Climent, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha parlat de l’acord que permetrà convertir el Botànic ‘en un gran Jardí on tot estiga integrat, un espai més ampli i ambiciós que obriga el Jardí a la ciutat’. ‘També s’estudiarà la possibilitat d’obrir algunes de les col·leccions que te el Jardí Botànic i que actualment estan tancades al públic per augmentar el perfil didàctic d’aquesta institució’, ha destacat Mestre.

Per la seua part, l’alcalde Joan Ribó ha afirmat que les dos entitats treballaran conjuntament per fer ‘un Jardí Botànic millor’. Ribó ha afirmat que l’idea d’integrar el Jardí de l’Hespérides amb el solar conjunt permetrà a la ciutadania de gaudir d’un espai més ampli on es troben recerca i transferència.

El Jardí Botànic de la Universitat de València es va fundar al 1567 com a un hort de plantes medicinals. Va ser al 1802 quan la Universitat va decidir situar-ho a l’espai que actualment ocupa, prop de les Torres de Quart.  El Botànic és un museu viu, un espai universitari obert al públic que té com a missió popularitzar el món vegetal fomentant el seu estudi, ensenyament, divulgació i conservació, així com també el seu ús sostenible. Entre els objectius del Jardí es troben mantenir les col·leccions científiques de plantes vives, conservant un llegat històric de dos-cents anys de cultiu continuat, que inclou també els arbres monumentals i el patrimoni arquitectònic.