La Universitat i l’Ajuntament de València presenten la Càtedra d’Envelliment Saludable

  • 3 d’abril de 2017
 
Càtedra Envelliment Saludable

La Universitat i l’Ajuntament de València han posat en marxa la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu que dirigirà el degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia, Julio Fernández. La càtedra ha sigut presentada pel rector Esteban Morcillo, la regidora de Persones Majors, Sandra Gómez, i pel mateix director. La càtedra està pensada per a respondre a la canviant piràmide de població de la ciutat i a les seues necessitats.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha destacat que la constitució d'aquesta càtedra “obeïx a una iniciativa de treball de diverses facultats com la de Medicina i Odontologia, Fisioteràpia, Psicologia, i la de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport. Estic convençut de les possibilitats que proporciona l'activitat física a les persones”. 

La regidora Sandra Gómez ha destacat dos realitats: “El món envellix, al mateix temps que s'urbanitza, i la política també. Ara falta que fem que tots dos envellisquen de forma activa i saludable, i en la meua regidoria treballem tots els dies perquè siga així”. Concretament, a València hi ha actualment 200.000 persones majors de 60 anys. “Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats, i es preveu que per a 2030 ho facen almenys una de cada tres persones. A més, hem de tindre en compte que la previsió per a l'any 2050 és que es triplique la població de majors en el món”, segons la regidora. A la vista d'aquestes xifres, “els governants municipals ens trobem amb dos grans reptes: l'envelliment de la població en ciutats en creixement”, ha recalcat Sandra Gómez.

Millorar la imatge social de les persones majors
Per la seua banda, Julio Fernández, degà de la Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de València, qui s'encarregarà de dirigir la càtedra, ha explicat que aquesta “sorgix amb la idea d'ensenyar a les persones a cuidar-se i a preparar-se per a envellir millor i sentir-se segures davant del procés de fer-se majors”. Segons el degà, la càtedra tracta també de “fer veure als qui tenen la responsabilitat de garantir la salut i la qualitat de vida de tota la ciutadania, com d’important és coordinar recursos i servicis, i la necessitat de protegir, previndre i cuidar els majors. També, de formentar les relacions intergeneracionals, potser una de les formes més importants de millorar la imatge social de les persones majors”. 

Esteban Morcillo també ha aprofundit en aquesta idea durant la seua intervenció: “L'activitat intergeneracional és enormement important, les persones jóvens han d'apreciar i comprendre el que representa l'experiència en la vida”. 

Sandra Gómez ha explicat que “a la ciutat de València hi ha 200.000 persones majors de 60 anys, i si pensem que en uns pocs anys es triplicarà eixa xifra, això ens obliga a treballar de ple en aquesta nova realitat. Molts elements del nostre entorn, de la nostra ciutat, van ser concebuts en un altre context demogràfic, i revisar-los significa fomentar el benestar de les persones majors”. Per a dur a terme aquesta comesa, des de la regidoria s'ha comptat amb la Universitat, a la qual històricament l'Ajuntament ha estat lligada.