La Universitat atorgarà la seua medalla a l’exrector Esteban Morcillo, el dramaturg Sanchis Sinisterra i l’Orquestra de València

 
Esteban Morcillo.
Esteban Morcillo.

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dimarts concedir la medalla de la institució a l’exrector Esteban Morcillo, el dramaturg Sanchis Sinisterra i l’Orquestra de València. En la sessió també s’ha decidit iniciar els tràmits per implantar el grau en Business Intelligence & Analytics.

La rectora, Mavi Mestre, ha defensat la proposta de concessió de medalles. En el cas d’Esteban Morcillo, la rectora ha destacat sobretot la “implicació i dedicació” a la Universitat durant huit anys, amb un tarannà de “treball i conciliació, sempre en benefici de la institució”.

Per la seua banda, el vicerector de Cultura , Antonio Ariño, ha valorat els mèrits del director i autor teatral José Sanchis Sinisterra i de l’Orquestra de València, que ara celebra el setanta-cinquè aniversari.

Esteban Morcillo
Nascut a València l’any 1951, Esteban Morcillo va passar la seua infància i adolescència a Oliva. Catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina i Odontologia, va ser elegit rector de la Universitat de València en les eleccions celebrades l’any 2010, i reelegit per a un segon període en 2014.

Durant el seu primer període al front del rectorat, la Universitat de València aconseguí el reconeixement com a Campus d'Excel·lència Internacional als seus projectes conjunts VLC/Campus i CAMPUSHABITAT5U, la institució obtingué el guardó Ability Awards com a millor organització del sector públic espanyol 2012, el premi CERMI per la dimensió inclusiva de la discapacitat l’any 2013 i, el mateix any, com a millor institució Erasmus d'Espanya.

Esteban Morcillo estudià la llicenciatura en Medicina a la Universitat de València, títol que obtingué l’any 1974. L’any 1976 va obtindre el doctorat en Medicina. Posteriorment aconseguí la beca de la Comissió Fulbright del Ministeri d'Educació, completant així la seua formació als Estats Units i Regne Unit, en les Universitats John Hopkins University (1977), University of Michigan (1978) i University of Strathclyde (Glasgow, 1982-83).
Com a investigador, té acreditats sis sexennis investigadors i sis quinquennis docents. Acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, ha realitzat més de cent cinquanta publicacions en revistes internacionals de la seua especialitat científica. La seua tasca investigadora va ser reconeguda l’any 2001 amb el premi Galien d’Investigació en Farmacologia.

Sanchis Sinisterra
José Sanchis Sinisterra (València 1940), dramaturg i director de  teatre, va iniciar els estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de València el 1957 i els va concloure el 1962. A continuació, va ser nomenat professor ajudant fins al 1967. Poc després d’ingressar a la Universitat va dirigir el TEU de la seua facultat. Al curs següent va ser nomenat director del Districte Universitari de València i va participar en diversos festivals. Aquell curs va estrenar una obra seua titulada ‘Para algo mejor’, i començà a col·laborar en la revista ‘Claustre’.

El curs 1959-1960 es va crear el Grup d’Estudis Dramàtics, grup teatral independent deslligat del sindicat falangista, que dirigirà fins el1967. A principis del curs 1960-1961 va fundar l’Aula de Teatre, vinculada a la càtedra del professor Francisco Sánchez Castañer. El curs següent va fundar el Seminari de Teatre.

Quant a la seua  faceta de dramaturg, té més de 50 obres teatrals, entre les quals destaquen títols com ‘Las noches de Molly Bloom’, ‘Ñaque’, ‘¡Ay, Carmela!’, ‘El cerco de Leningrado’, ‘El lector por horas’, ‘Sangre lunar’ o la recent ‘El lugar donde rezan las putas’. Però, a més, Sanchis ha dedicat gran part de la seua carrera a obrir nous espais on poder experimentar i  formar altres creadors.

Al llarg de la seua trajectòria ha rebut guardons com el Premi Nacional de Teatre, el  Federico  García Lorca o el Premi Nacional de Literatura Dramàtica i el premi Max d’Honor (Fundació SGAE).

Orquestra de València
L’Orquestra de València fou creada per l’Ajuntament de València el 1943, per tant compleix aquest any el seu setantacinquè aniversari. Ha estat una constant dins el panorama musical europeu i ha actuat en els festivals i auditoris més prestigiosos del món.

Gràcies als seus concerts, l’orquestra ha projectat cap al món tota la cultura valenciana: València com a bressol de músics i la nostra música, una de les senyes d’identitat més destacades de la nostra terra.

L’Orquestra ha dedicat una part important de la seua programació musical al repertori valencià i ha presentat amb regularitat estrenes d’obres de compositors valencians, sempre amb l’objectiu de difondre l’excel·lència del nostre patrimoni cultural. A més a més, els solistes valencians més destacats han actuat juntament amb l’Orquestra al llarg de la seua trajectòria. Així doncs, és innegable la funció de promoció i difusió de la música valenciana que ha presidit la vida de l’Orquestra de València al llarg dels seus setanta-cinc anys de vida.

L’Orquestra de València ha actuat a la Universitat de València en dotze ocasions al llarg de tota la seua història, entre les quals cal destacar la primera vegada, el 1945, només dos anys després de la seua creació i sota la batuta del seu fundador Joan Lamote de Grignon. En aquest apartat cal assenyalar la participació regular de l’Orquestra en les últimes edicions del Festival SERENATES, que continuarà en l’edició de 2018, i està prevista la seua participació per al el dia 26 de juny.

L’Orquestra de València ha actuat a sovint amb les agrupacions pròpies de la Universitat de València; destaca la seua col•laboració amb l’Orfeó Universitari de València, agrupació amb la que ha realitzat conjuntament seixanta-quatre concerts. Junts han interpretat algunes de les obres més representatives del repertori simfònic-coral com Carmina Burana de Carl Orff, Alexander Nevsky de Sergei Prokófiev, El cant dels boscos de Dmitri Xostakóvitx, així com nombroses obres dels autors valencians més destacats com Salvador Giner, José Serrano, Ruperto Chapí, Manuel Palau i Amando Blanquer, entre d’altres.

A més, l’Orquestra de València ha mantingut una relació molt especial amb l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València; no en va l’Orquestra de València és el cresol on els nostres joves músics es miren, la diana dels seus  millors objectius i aspiracions. Els professors de l’Orquestra de València han estat convidats en múltiples ocasions com a professors per a assaigs seccionals, proves d’accés, trobades i en alguns casos, fins i tot, han participat com a solistes en concerts de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

Business Intelligence & Analytics
D’altra banda, el Consell de Govern ha aprovat iniciar els tràmits per a incorporar un grau de Business Intelligence & Analytics en l’oferta de títols de la Universitat de València. Es tracta d’uns estudis promoguts per la Facultat d’Economia. La Comissió d’Elaboració del Pla d’Estudis estarà presidida per Dolores Forés, vicedegana d’Estudis de Grau i professora del Departament d’Economia Financera i Actuarial. El punt ha estat presentat per la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez.

L’objectiu del grau en Business Intelligence & Analytics és formar professionals capaços de realitzar labors de gestió explorant mitjans innovadors amb una formació quantitativa i tecnològica que els capacite per a implementar solucions en les seues unitats de negoci.

Segons la documentació estudiada en el Consell de Govern, “els agents econòmics decisors dins de l’empresa no sempre tenen un coneixement real d'allò que els mètodes analítics poden fer per ells, i els científics de dades no entenen suficientment el problema d’un directiu per a poder ser útil. És aquesta necessitat la que porta a fusionar els problemes de negoci des d’una perspectiva on el tractament de les dades siga una eina eficient en la presa de decisions estratègiques”. I continua: “La filosofia de l’ensenyament en aquest grau es diferencia que l’analítica de dades ha de ser implacablement impulsada pel problema. És per açò necessària una profunda immersió en els mètodes juntament amb les aplicacions partint d’una base tant de negocis com de tractament de dades”.

També s’ha aprovat dues dobles titulacions de màsters internacionals. Una d’Enginyeria Química amb la Universitat de Gènova (que coordinarà l’ETSE), i una altra d’ADE amb la Universitat de Brescia.

Millora condicions professorat associat
El Consell de Govern ha aprovat l’acord de millora de les condicions laborals del professorat associat de la Universitat de València. El punt ha estat presentat pel vicerector de Professorat i Ordenació Acadèmica, Ernest Cano. L’acord ja havia estat aprovat per unanimitat en la Mesa Negociadora, i està condicionat a la desconvocatòria o, almenys, a la suspensió temporal de la vaga per part del comitè de vaga.

El text de l’acord es pot llegir clicant ací.

Condol institucional
En el seu informe, la rectora ha expressat el condol institucional per la mort de persones de la comunitat universitària. Es tracta del catedràtic jubilat de Filologia Catalana Vicent Escrivá; el professor del Departament de Filosofia del Dret, Moral i Política Mario Ruiz (en comissió de serveis en la Universitat de València); el professor jubilat d’Economia Aplicada Miguel Olmeda; el professor jubilat d’Economia Ramiro Reig; i el treballador Manuel López, qui va morir en accident laboral dijous 24 de maig al col•legi major Rector Peset. 


 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies