La Universitat celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència visibilitzant el paper de les dones en la divulgació científica

  • Unitat d'Igualtat
  • 10 de febrer de 2021
 
Cartell de les activitats
Cartell de les activitats

La Universitat de València s’ha sumat un any més a la commemoració del Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència, 11 de febrer. Una iniciativa que pretén una major participació i progrés de les dones en la ciència i que va ser aprovada en 2015 com a Dia Internacional per la l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU). Enguany la Universitat ha presentat un extens programa i ha celebrat un acte institucional per a recordar la importància de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les xiquetes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència.

“El paper de la dona en la divulgació de la ciència” ha estat el títol de la taula redona de l’acte institucional del passat 11 de febrer en format virtual i que es pot vore, en diferit, al canal youtube de la Unitat d’Igualtat. Youtube/unitatigualtatuveg

L’acte va comptar amb la intervenció de la rectora de la Universitat, Mavi Mestre qui va posar èmfasi en la importància de fer ciència en el moment actual i comunicar-la de la millor manera possible. Va subratllar el valor de la ciència i el saber en moments d’incertesa i la divulgació sòlida i comprensible davant mentides i desinformació. La rectora de la Universitat va manifestar el compromís amb la recerca feta per dones i l’obligació institucional per a visibilitzar les contribucions i el treball de les dones científiques.

A l’acte va assistir també la directora general per la Lluita contra la Bretxa Digital, Maria Muñoz Blanco i a continuació es va donar pas a expertes en la divulgació científica i activistes en les xarxes socials com ara Sara Robisco Cavite, enginyera en informàtica i experta en Intel·ligència Artificial i Enginyeria del Software (La Enzima Inquieta-@SaraRC83); Esther Sánchez García, comunicadora científica (Impacientífica-@impacientifica); i Ana Isabel Salvador Junco, doctora en Física Teòrica i divulgadora científica també (Anisotropía-@Anianisotropia). L’acte va comptar igualment amb Silvia Rueda Pascual, directora del Departament d’Informàtica de la Universitat de València i de la Càtedra de Bretxa Digital GVA-UV i Anabel Forte Deltell, investigadora en estadística i professora de la Universitat de València. Totes elles compartiren experiències viscudes i ressaltaren els prejudicis i els estereotips de gènere, encara hui en dia, que la ciència manté.

El Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència pretén eliminar tot tipus de discriminació contra les dones i les xiquetes mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència que fomenten una major participació i reconeguen les seues contribucions. Com cada any s’han programat diverses activitats i aquesta vegada quasi totes en format online per les restriccions derivades de la situació de la pandèmia de la Covid-19.

D’entre els continguts de les activitats programades per a celebrar el Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència destaca una nova Jornada de Neurocientífiques https://donesineuro.blogs.uv.es/ organitzada per un grup de dones de la Facultat de Medicina que formen part, alhora, del Grup de Dones de Neurociència de la Societat Espanyola de Neurociència.

Així mateix, des de la iniciativa de divulgació científica (xarradApS) dins del projecte bioApS de la Universitat de València s’ha convocat també la xarrada "Les Matildas: les grans oblidades de la història de la ciència" en col·laboració amb Erasmus Student Network (ESN).

Impartida per Alba Ripollés, Teresa Nebot i Claudia Pérez, participants de la iniciativa xarradAps (http://xarradaps.uv.es/)

Coincidint amb la iniciativa “11 de febrer” i coordinat pel professor del Departament de Microbiologia, Sergi Maicas, s'han programat, repetint les experiències d'anys precedents també, diferents xarrades en instituts on participen alumnes de la Universitat de València i participants en el projecte SWI www.smallworldinitiative.org. Es tracta d'un projecte dirigit a la comunitat educativa que es va iniciar en la Universitat de Yale en 2013 per a acostar la cultura científica i la investigació biomèdica al nivell preuniversitari mitjançant una estratègia de crowdsourcing dirigida al descobriment de nous microorganismes productors d'antibiòtics enfront de malalties infeccioses. En el nostre cas són alumnes de la Universitat de València les que imparteixen aquesta formació i per tant l'objectiu és doncs doble, tant per l'interés científic de la proposta, com el de motivar a les alumnes de Secundària a cursar carreres STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

Finalment el jardí Botànic va presentar el mateix 11 de febrer l'habitual cicle "Dones i ciència al Botànic" que arriba a la quarta edició i que enguany es realitza en format virtual. Més info: http://www.jardibotanic.org/

El “Dones i Ciència al Botànic” ha arrancat amb el llançament d'un vídeo motivacional dirigit a xiquetes i joves interessades en ciència amb frases de les 12 científiques que han participat en les tres edicions anteriors del “Dones i ciència”.

A més, per al 18 de febrer, està prevista una taula redona sobre projectes de divulgació de ciència i dones amb les intervencions de Silvia Rueda (Girls4STEM), Clara Grima (Científicas, pasado, presente y futuro), Victoria del Toro (No more Matildas), Anabel Morales (Recordant a Lise Meitner) i Laura Morron (A hombros de gigantas). I per al 25 de febrer una altra taula redona sobre les vocacions de dones en el camp de la botànica.

La Universitat de València, en compliment del Pla d’Igualtat, desenvolupa una cultura d’igualtat i aposta per consolidar la marca d’Universitat igualitària. Programar conferències, debats i activitats de sensibilització en dates assenyalades com són els Dies Internacionals 8 de març, 25 de novembre i també l’11 de febrer és un dels compromisos i una de les accions a executar en el desplegament de les Polítiques d’Igualtat.