La Universitat celebra a La Nau l’acte commemoratiu de la mort de Lluís Vives

  • Gabinet de Premsa
  • 7 de maig de 2019
 
Estàtua de Lluís Vives al Claustre de la Nau.
Estàtua de Lluís Vives al Claustre de la Nau.

Com ja és tradicional, la Universitat de València ha celebrat aquest dilluns, 6 de maig, un acte en memòria de l’humanista Joan Lluís Vives, coincidint amb l’aniversari de la seua mort, ocorreguda fa 479 anys. Enguany també es recordà que fa 500 anys va publicar ‘Opuscula Varia’, la seua primera obra rellevant.

‘Opuscula Varia’ incloïa, entre altres textos, ‘La Fàbula de l’home’ i ‘Als falsos dialèctics’. Tomás Moro va llegir els textos i va escriure una carta molt elogiosa a Erasme.

L’acte de hui estarà presidit pel vicerector de Cultura de la Universitat de València, Antonio Ariño, i hi participaran membres de l’Associació d’Amigues i Amics de Lluís Vives de la Universitat de València.

Joan Lluís Vives va morir a Bruges, el 6 de maig de 1540. Des del segle XIX, una escultura seua presideix l’edifici de La Nau. Va ser dissenyada per José Azuela a petició del rector Josep Monserrat Riutort i, després d’una dura polèmica en la premsa plantejada pels mitjans conservadors, va ser instal·lada al centre del Claustre de la Universitat el 1880. L’estàtua és massissa i va ser fosa en bronze d’una sola peça pel cèlebre Vicente Ríos Enrique, un fet que constitueix una gran proesa tècnica per a l’època.

La Universitat de València és l’única al món que ha decidit reservar el seu lloc més noble a un estudiant, ja que Vives va ser estudiant de la Universitat de València, però no en va ser professor.

Arxivat en: Patrimoni Cultural