La Universitat celebra la Setmana de la Discapacitat

  • Fundació General UV
  • 4 de desembre de 2020
 

“El lema ‘Som iguals, som diferents’ ens porta a afirmar que les diferències enriqueixen les persones i la societat; i, per tant, aquesta setmana estem ací de nou, no pròxims físicament, però sí pròxims amb sentiments, afectes, activitats, informació i formació”. En aquests termes s’ha expressat la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, aquest dijous, 3 de desembre, en què es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, motiu pel qual la Universitat celebra durant tota la setmana una nova edició de les Jornades per la Inclusió.

Amb el lema ‘Som iguals, som diferents’, les jornades d’enguany, que tornen a comptar amb el suport institucional de la Universitat i la seua rectora, inclouen un programa íntegre d’activitats en línia degut a la situació de crisi sanitària per la covid-19.  En aquest sentit, la rectora ha assenyalat: “Aquest any, aquesta Setmana per la Discapacitat té unes circumstàncies diferents que estan determinades per la pandèmia que està sacsejant amb força a tota la societat i, sempre especialment, als col·lectius més vulnerables; però la Universitat de València no en podia estar al marge d’aquest reconeixement i suport a totes les persones que tenen algun tipus de discapacitat, que tenen, com ens agrada dir, capacitats diferents”.

La Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat de la Universitat de València, UVdiscapacitat, inscrita dins de la Fundació General i que dirigeix Celeste Asensi, ha organitzat les jornades del 30 de novembre al 4 de desembre amb una programació que inclou tallers, xarrades i taules redones en línia per tal de garantir les necessàries mesures de seguretat per la pandèmia del coronavirus, i que s’adreça a tota la comunitat universitària “amb un objectiu clar: apropar-nos a totes les persones, les facultats i les nostres titulacions”, ha dit la rectora. I continua: “Volem que totes les facultats celebrem, treballem i ens impliquem en aquesta Setmana per la Discapacitat; volem sensibilitzar a la societat, a la nostra comunitat universitària, i em sent molt satisfeta i orgullosa de què estiguen implicant-se en ella estudiantat, personal docent i inverstigador, i personal d’administració i serveis”.

En paraules de Mavi Mestre, “la inclusió és una responsabilitat de totes i de tots, i també és un dret de totes les persones, per tant, continuarem treballant com la universitat capdavantera que som amb estudiants amb algun tipus de capacitat diferent”.

Així, ha recordat que la Universitat de València és la universitat presencial espanyola on més estudiantat amb discapacitat es matricula, procedent tant de la Comunitat Valenciana com d’altres autonomies. En el present curs, torna a superar el miler de matrícules, una xifra que manté des de fa anys. “Som la universitat presencial amb més estudiants amb discapacitat que acudeixen a les nostres aules per a cursar graus, màsters o doctorats. Per què ho fan? Quan parlem amb ells ens diuen clarament que se senten bé ací i tenen el suport que necessiten per a desenvolupar totes les seues capacitats”, ha afegit.

“La societat no pot perdre persones ben formades que després ens aportaran molt a tots nosaltres i a la societat del futur. En canvi, continuen donant-se situacions de discriminació i desigualtat, la qual cosa ens indica que hem de treballar encara més per a una inclusió total en la universitat i en la societat”, ha conclòs.

Celeste Asensi, per la seua banda, ha destacat: “En un any difícil per a totes les persones, però més encara per a les persones amb discapacitat, hem enfocat les jornades per la inclusió adreçades a tot l’estudiantat per tal de sensibilitzar-lo i formar-lo, també en matèria de voluntariat”.

El programa, en detall
Tots els dies, fins a divendres 4, s'ha oferit un taller de formació en línia sobre la introducció a la llengua de signes, a càrrec de la Fundació Fesord. Previst en dues sessions de matí i vesprada, respectivament, el nombre de participants inscrits ha resultat tan elevat que el taller s’hi ha hagut d’augmentar en una sessió més pels matins.

Dijous 3, la primera conferència va ser ‘Discapacitat visual: productes de suport-braille’, mentre que per la vesprada les conferències van ser ‘Activitat física i esport adaptat a la UV’ i ‘Introducció al mindfulness’. Totes les conferències online es poden seguir a través de la Sala de Curs, a la qual es pot accedir des del programa detallat més avall

Dilluns 30, es va oferir la xarrada ‘La inclusió de les persones amb necessitats específiques de suport educatiu en la UV’; i dimarts 1, se celebrà la taula redona ‘Experiències personals a l’àmbit universitari d’estudiantat amb discapacitat’. ‘Prevenció de les conductes addictives’ va ser la primera xarrada de dimecres 2, seguida de ‘Drets humans de les xiquetes i les dones amb discapacitat: l’impacte de la covid-19’, ‘Persones amb sordesa i mètodes de comunicació’ i ‘Gestió del temps en la preparació dels exàmens’.

35 insercions laborals de persones amb discapacitat
Un dels objectius del servei d’ocupació de la Universitat de València, UVocupació, és aconseguir la inserció professional de persones amb discapacitat, mitjançant diversos programes universitaris. Durant el 2020, un total de 114 persones han passat pel servei, mentre que 35 usuaris i usuàries han estat inserides en l’àmbit laboral.

Aquesta àrea específica d’UVocupació, adreçada a l’estudiantat i a les persones titulades amb certificat de discapacitat igual o menor al 33%, ha aconseguit enguany que 22 dones i 13 homes obtinguen l’ocupació adequada a les seues competències. La discapacitat dels treballadors col·locats va ser en la seua majoria física, però també en alguns casos psíquica o sensorial. 

“Em van consultar les necessitats i limitacions que tenia, el tipus d’ocupació que buscava, em van ajudar a reformular el currículum i em van ensenyar altres portals d’ocupació”, afirma sobre el servei Alba Ciges, una usuària inserida que ara treballa a COCEMFE-Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica-.

Tots els participants en els diferents programes van poder aprofitar les sessions de coaching, formació i networking empresarial, així com activitats de millora de la seua ocupabilitat.

Les persones interessades en formar part del programa de detecció d’ofertes de treball adaptades al seu perfil, poden inscriure’s per telèfon (961625901) o enviant un correu electrònic a uvocupacio@uv.es, indicant que la cita és per al servei ‘UVocupació-disCapacitat’. D’altra banda, les empreses interessades en captar nous perfils professionals poden registrar-se en www.uv.es/uvocupació i publicar la seua oferta.

Més informació: