La Universitat celebra la visibilitat lèsbica amb una conferència de la periodista June Fernández

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 26 d’abril de 2021
 
Cartell
cartell

Amb motiu del Dia de la visibilitat lèsbica, i dins el cicle de conferències de Diversitats, s'ha programat per a aquest dilluns una conferència sobre projectes i mirades sobre visibilitat lèsbica. La xarrada ha sigut impartida per la periodista June Fernández, impulsora de la revista Pikara Magazine.

L'esdeveniment ha sigut aquest dilluns a les 17h a través de BB Collaborate a través d’aquest enllaç: https://ir.uv.es/2XlOyVo

Ha impartit la conferència June Fernández, periodista i impulsora de la revista digital feminista Pikara Magazine, que va cofundar en 2010 i que s'ha caracteritzat pel seu compromís amb les comunitats LGTBI. Ha militat en diferents col·lectius feministes i antiracistes, inclosa la Sare Lesbianista, i en l'actualitat és una de les impulsores del projecte Maternitats Lèsbiques d'Histeria Kolektiboa.

En la conferència s'ha parlat de com la visibilitat continua sent el punt número u en l'agenda lesbofeminista i de la visibilitat d’identitats i cossos, de la cultura i genealogia lèsbica, de la visibilització de la ploma, de les masculinitats i feminitats, de les violències que viuen les dones lesbianes, però també de les resistències i alternatives de vida que encarnen. En aquesta sessió es volen donar a conéixer projectes impulsats per lesbianes feministes de diferents branques del coneixement i de la cultura (de la ginecologia a la traducció i la creació de còmic) i s’assenyalaran abordatges des de la mirada heterocentrada que, encara que benintencionats, alimenten els llocs comuns sobre les lesbianes.

Aquesta és la segona sessió del cicle de conferències de Diversitats, que s’anomena visibilitats, en minúscula i en plural, que es va inaugurar el passat 31 de març, Dia de la visibilitat trans. Presenta el cicle de conferències la cap d’iniciatives de diversitat, ruth m. mestre, i modera el debat, Melani Penna, professora del Màster d’Estudis LGBTQ+ i coordinadora de la Oficina de Diversitat Sexual i Identitat de Gènere de la Universidad Complutense de Madrid.

La Universitat de València, a través de Diversitats, promou el reconeixement de les realitats i els drets del col·lectiu LGTBI a partir de la commemoració dels dies internacionals més rellevants. Entre altres, hi ha diades que celebren i reconeixen les realitats de cadascuna de les sigles que compon l’acrònim LGTBI. Amb aquesta conferència que se celebra hui, Dia de la visibilitat lèsbica, commemora la igualtat de drets de les lesbianes i vol fer visible les seues realitats, també a l’àmbit universitari.

A més, des de les xarxes socials de Diversitats i, en especial, en aquelles que dinamitzen els i les voluntàries dels espais multicolor de Diversitats, es compartiran vídeos de fotografies que il·lustren alguns dels termes relacionats amb la diversitat i l’orientació sexual del “Glossari de termes sobre diversitat afectivosexual” del Ministeri de Sanitat de 2018. Aquestes fotografies han estat realitzades per estudiantat de les assignatures de “Didàctica de l'educació plàstica i visual de l'educació primària” de la Universitat de València i de l’assignatura de “Procediments fotogràfics” de la Universitat Miguel Hernández, conduïts a la seua vegada per les professores Amparo Alonso-Sanz (UV) i Bibiana Soledad Sánchez Arenas (UMH), membres del grup d’investigació CREARI de recerca en pedagogies culturals, en el marc del projecte GV/2020/069 "Sensibilització en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant intervencions artístiques en contextos universitaris". Aquest glossari visual pretén ampliar l’imaginari de la comunitat universitària, el seu vocabulari i coneixements de la diversitat afectivosexual i de gènere. Pots visualitzar el vídeo sencer ací.

 

Més informació: