La Universitat celebra la visibilitat trans amb una conferència de la biòloga i filòsofa Siobhan Guerrero Mc Manus

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 31 de març de 2021
 
Cartell

Amb motiu del Dia de la visibilitat trans, i dins el nou cicle de conferències que inicia Diversitats, s'ha programat una conferència sobre la universitat com a espai inclusiu. L'esdeveniment serà hui a les 17 hores a través de BB Collaborate i cal inscripció prèvia a través de diversitats@uv.es.

Impartirà la conferència Siobhan F. Guerrero Mc Manus, biòloga i filòsofa de la ciència, i investigadora en el CEIICH de l'UNAM. En la conferència s'abordaran fonamentalment dues qüestions. D'una banda, com imaginar espais inclusius tant per a les persones trans en general com per al gruix de les diversitats sexe-genèriques que hui en dia es manifesten en defensa dels seus drets. Una de les idees centrals que es buscaran comunicar és que els drets humans no són un joc de suma zero i que l'avanç d'un col·lectiu no implica el retrocés d'altres. D'altra banda, aquestes reflexions necessàriament han de ser traslladades als espais educatius. Problemes com l'assetjament escolar posen en evidència que encara estem lluny de poder afirmar que les universitats són espais incloents i segurs. En funció d’açò s'abordarà la qüestió de quin és el paper de les universitats en la creació d'una cultura basada en els drets humans que fomenta espais inclusius.

La Universitat de València, a través de Diversitats, promou el reconeixement de les realitats i els drets del col·lectiu LGTBI a partir de la commemoració dels dies internacionals més rellevants. Entre altres, hi ha diades que celebren i reconeixen les realitats de cadascuna de les sigles que compon l’acrònim LGTBI.

El Dia de la visibilitat trans, que se celebra el 31 de març, vol donar a conéixer i visibilitzar les realitats de les persones trans i sensibilitzar contra la discriminació causada, entre altres, per la transfòbia. Aquesta és la primera sessió d’un nou cicle de conferències que enceta Diversitats, que s’anomena visibilitats, en minúscula i en plural, i que continuarà el dia 26 d’abril, Dia de la Visibilitat lèsbica, diada que commemora la igualtat de drets de les lesbianes i contribueix a fer visible les seues realitats, també a l’àmbit universitari.

A més a més, des de les xarxes socials de Diversitats i, en especial, en aquelles que dinamitzen els i les voluntàries dels espais multicolor de Diversitats, es compartiran vídeos de fotografies que il·lustren alguns dels termes relacionats amb la diversitat, identitat i expressió de gènere del “Glossari de termes sobre diversitat afectivosexual” del Ministeri de Sanitat de 2018. Aquestes fotografies han estat realitzades per estudiantat de les assignatures de “Didàctica de l'educació plàstica i visual de l'educació primària” de la Universitat de València i de l’assignatura de “Procediments fotogràfics” de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, conduïts a la seua vegada per les professores Amparo Alonso-Sanz (UV) i Bibiana Soledad Sánchez Arenas (UMH), membres del grup d’investigació CREARI de recerca en pedagogies culturals, en el marc del projecte GV/2020/069 "Sensibilització en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant intervencions artístiques en contextos universitaris". Aquest glossari visual pretén ampliar l’imaginari de la comunitat universitària, el seu vocabulari i coneixements de la diversitat afectivosexual i de gènere. Pots visualitzar el vídeo sencer ací.