La Universitat col·labora en la creació d’una revista creada per recluses del Centre Penitenciari de Picassent

 
Tres redactores del projecte 'Impreses'.
Tres redactores del projecte 'Impreses'.

Un equip de professionals del periodisme i de l’àmbit social han posat en marxa Impresas, un projecte que vol crear la primera revista editada exclusivament per dones al Centre Penitenciari de Picassent (València), el més gran de l’estat. En concret, la iniciativa consisteix a impartir una sèrie de tallers teòrics i pràctics en els quals participen 15 dones, que seran les encarregades de la publicació íntegrament: des de posar-hi el nom fins a triar els temes, a més de la redacció dels continguts i el disseny de la maqueta.  Aquest projecte té el suport de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura i Esport i de l’Institut de Drets Humans.

L’objectiu d’aquests tallers és, doncs, generar un entorn creatiu dins la presó que referme les habilitats i afavorisca l’apoderament de les participants. El resultat d’aquesta activitat serà el número 0 d’una revista impresa, de manera que tinguen una prova tangible del seu talent i se salve la bretxa digital amb les seues famílies. La seua distribució en aquesta primera edició del projecte Impresas serà dins l’àmbit penitenciari.

Les imatges incloses en aquesta revista seran a càrrec de fotògrafes/fotògrafs i il·lustradores/il·lustradors professionals, que seran “els seus ulls a l’exterior”, ja que col·laboraran per transmetre gràficament les idees que les dones decidisquen presentar sobre elles mateixes.

Aquesta iniciativa naix de la inquietud del col·lectiu Impresas, format per un equip de dones sensibilitzades amb l’exclusió que tenen per objectiu generar un impacte social real a través de la cultura. En aquest sentit, el projecte ha estat dissenyat minuciosament durant un any per professionals de la branca periodisticoliterària i la branca social, que han tingut reunions amb un panel de dones exrecluses per contrastar la idoneïtat de les activitats i els enfocaments.

La branca periodística del grup és composta per la periodista Pilar Almenar, directora del projecte; Laura Bellver, periodista especialitzada en igualtat i perspectiva de gènere; així com la fotoperiodista i llicenciada en filosofia Estrella Jover, la coordinadora de continguts. La branca social compta amb Patricia Blanco, especialista en gestió de projectes socials, que aporta la visió estratègica en aquest camp; Rus Martínez, psicòloga amb experiència en treball en presons; i Cristina López, terapeuta ocupacional amb formació en gestió emocional i de grups.

Els tallers van començar el mes d’octubre i s’estendran fins al final del gener amb la intenció que la revista es puga publicar el 8 de març, és a dir, la Diada de la Dona. La presó de Picassent és la més gran d’Espanya i hi viuen unes 2.400 persones, de les quals vora un 12% són dones. La població femenina és minoria a les presons espanyoles, representen només prop del 8% del total de la població reclusa, i tenen menys possibilitats d’elecció de tractaments i d’activitats per a la reinserció.

El projecte Impresas aspira a compensar aquesta desigualtat en la mesura que siga possible mitjançant activitats que milloren la capacitat d’expressió de les participants, que poden aprofitar aquests coneixements tant dins la presó, on realitzen tots els tràmits oficials per via escrita, com fora, de manera que la seua habilitat per comunicar-se els facilite la integració i, per tant, servisca de pont per al camí a la vida a l’exterior.

Impresas té vocació de continuïtat: després d’aquesta primera edició, el col·lectiu espera poder fer els tallers de forma anual. Actualment, la iniciativa es desenvolupa amb el suport de l’associació Adonar, especialista a acompanyar projectes d’acció social a través de la cultura i amb la col·laboració i finançament d’Àmbit , associació amb 25 anys d’experiència en el treball a la presó i amb persones recluses i exrecluses amb malaltia mental. El Centre Penitenciari de Picassent, adscrit a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, acull el projecte que en aquesta primera edició té la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”.

Per aconseguir els seus objectius, el projecte és obert a col·laboracions i patrocini d’institucions, associacions creadores/creadors i professionals gràfics que desitgen participar.

Arxivat en: Cultura
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies