La Universitat col·labora amb el Wellcome Sanger Institute de Cambridge en el major estudi genòmic de paràsits helmints

  • Gabinet de Premsa
  • 5 de desembre de 2018
 
Rafael Toledo.
Rafael Toledo.

Rafael Toledo, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València, és un dels coautors del major estudi genòmic realitzat fins ara sobre paràsits helmints, que acaba de ser publicat enNature Genetics. Les malalties produïdes per helmints o cucs afecten a dos mil milions de persones en el món.

Moltes de les malalties relacionades pels helmints són freqüentment oblidades socialment i afecten als sectors més desfavorits del planeta. També infecten a animals, amb les consegüents pèrdues econòmiques en el sector primari. En el moment actual no es disposa de vacunes per a combatre-les i existeixen pocs fàrmacs disponibles per a tractar-les, fins i tot amb elevat risc de generar resistències.

L’article publicat es titula Comparative genomics of the major parasitic worms. Es tracta del major estudi genòmic d’helmints efectuat fins ara. En la recerca han participat investigadors de centres de diferents països, entre ells la Universitat de València, sota la coordinació del Welcome Sanger Institute de Cambridge 

Des de l’any 2011 els científics participants en la iniciativa han dut a terme la seqüenciació massiva de 81 espècies d’helmints, els genomes dels quals han sigut anotats i comparats, predient 1,6 milions de proteïnes i identificant prop de 6000 famílies de gens associats amb els mecanismes patogènics involucrats en aquestes malalties, com per exemple els processos de migració dels paràsits a través dels teixits o la modulació de la resposta immunològica generada per l’hoste.

També, i sobre la base de la comparació dels 81 genomes, s’ha construït un mapa amb les rutes metabòliques que segueixen aquests paràsits determinant noves dianes d’acció terapèutica per a combatre’ls. En aquest sentit, en l’última part del treball, s’ha realitzat un garbellat in silico de més de 5.000 compostos que ha possibilitat la identificació de nous fàrmacs actius enfront de les patologies que provoquen.

Durant els últims vuit anys, un total de 54 institucions de 16 països –sis europeus, quatre americans, quatre asiàtics, un d’africà i un altre a Oceania– han participat en la recerca. A Espanya, a més de la Universitat de València, han participat la Complutense de Madrid, la Universitat de Granada, la Universitat de Salamanca i la Universitat de La Laguna.