La Universitat i el Consell posen en marxa la Càtedra d'Economia Feminista

  • 8 de juny de 2017
 
La Universitat i el Consell posen en marxa la Càtedra d'Economia Feminista

La Universitat de València i el Consell han presentat aquest dimecres la Càtedra d'Economia Feminista que té com a objectiu incorporar la perspectiva de gènere en els estudis i anàlisis de l'Economia. L'economia feminista se centra en el sosteniment de la vida de les persones i no en els mercats. Així, busca visibilitzar i valorar tots els treballs que tenen a veure amb les cures que no estan inclosos en els comptes nacionals, especialment en el PIB.

El rector de la Universitat, Esteban Morcillo, s'ha reunit amb la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; i amb el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent aquest dimecres i han presentat la càtedra als mitjans de comunicació. 

Mónica Oltra ha assegurat que amb aquesta iniciativa “ampliem el gran angular del feminisme en els sistemes tradicionals per a entrar directament en el cor del que mou el nostre sistema que és l'Economia”.

Referent a això, Oltra ha posat l'accent en que "o feminitzem l'Economia o les generacions futures van a tindre problemes", per la qual cosa la posada en marxa d'aquesta càtedra és “un pas més per a feminitzar tots els àmbits de la nostra vida”. 

Per la seua banda, el rector de la Universitat de València ha posat l'accent en “la importància de l'educació com un motor de canvi social. A través de l'educació es pot resoldre com podem avançar en la societat”. 

Morcillo, que ha agraït “la confiança rebuda pel Govern valencià”, ha indicat que l'engegada de la Càtedra d'Economia Feminista és “un reconeixement de tot allò que la Universitat de València ve fent en les últimes dècades per a reforçar l’empoderament de les dones”. 

El rector ha indicat que, amb aquesta càtedra, “volem continuar sent una universitat de referència en els temes de feminisme, ja que tenim una potent Unitat d'Igualtat i un Institut Universitari d'Estudis de la Dona, on es genera coneixement i noves idees de com continuar reforçant en aquesta línia”.

Construir un món igualitari

“No és casual”, ha insistit la vicepresidenta Mónica Oltra, que aquesta setmana “els Premis Max hagen tingut una reivindicació feminista i hagen visibilitzat les dones de les arts escèniques o que els Premis Jaume I hagen premiat, per primera vegada, a més dones que a homes”. 

En la seua opinió, tot açò “forma part d'un corrent que estem impulsant des dels poders públics i, òbviament, des de la societat per a construir un món més igualitari per acabar amb la desigualtat entre homes i dones”. 

Pel que fa al contingut de la càtedra, que aquest divendres aprovarà el ple del Consell, Oltra ha indicat que “entronca amb aquest nou moviment”, que pretén canviar el concepte d'Economia. “Quan es pensa en Economia, es pensa en macro xifres, però és un concepte més ampli, de com gestionem els recursos i el temps que tenim perquè la gent es puga guanyar la vida i siga mínimament feliç”. 

Segons ha explicat la vicepresidenta, la càtedra servirà per a indagar sobre aquests aspectes, però també “vol plantejar com ha de ser l'economia, aquesta que entenem de manera més reduccionista perquè siga sostenible a llarg termini i perquè els nostres fills i filles també puguen gaudir d'aquest sistema”. 

Per la seua banda la Universitat de València ja va aprovar en Consell de Govern la creació de la càtedra.

Posar en valor la tasca que fan les dones 

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha posat en relleu la manera en la qual es mesura l'Economia “mitjançant indicadors que no diuen res”. Climent ha explicat que el Producte Interior Brut (PIB) “indica que més del 50% de la nostra economia és no remunerada, és a dir, es fa en la llar, cooperant, amb intercanvi”, uns paràmetres que “haurem d'estudiar, analitzar i posar en valor”. 

Per tot açò, segons ha indicat el titular d'Economia, aquesta càtedra, que comptarà amb una aportació de 30.000 euros per part de la Generalitat, “volem que ens ajude a poder evolucionar en els aspectes que milloren la societat valenciana i posar en valor tota la tasca que fan les dones durant molt de temps i que segueixen fent. La qüestió de gènere i la societat de les cures és importantíssima per a feminitzar la nostra societat”. 

Contingut de la càtedra 

Quant al contingut de la càtedra, durant el primer semestre es preveu la realització d'activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària, orientades cap al coneixement i la difusió permanent de l'economia feminista. 

La càtedra suposa l'anàlisi de coneixements que seran incorporats a les assignatures pròpies d'estudi de l'economia, a través de totes les eines pròpies de la investigació, generació i difusió del coneixement teòric, així com de la seua aplicació pràctica.