La Universitat crea la Càtedra Ciutat de Cullera

  • Gabinet de la Rectora
  • 25 de març de 2019
 
Signatura conveni

La Universitat de València i l’Ajuntament de Cullera han acordat la creació de la Càtedra Ciutat de Cullera amb la fi d’enfortir les relacions institucionals entre dues institucions, especialment en els àmbits de la ciència, tecnologia, investigació i transferència de coneixement prenent com a àrea temàtica la localitat de Cullera.

L’acte de signatura del conveni ha estat presidit per la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, i l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor. A més, han estat presents la vicerectora d’Innovació i Transferència, Mª Dolores Real; la directora de l’Institut Universitari de Desenvolupament Local, Mª Dolores Pitarch; el professor del departament de Geografia, Adrián Ferrandis; el professor del departament d’Història Moderna i Contemporània, Joan del Alcázar; el secretari general de l’Ajuntament de Cullera, Javier Gieure le Caressant; la tinent d'alcalde de l'Agència de Desenvolupament Local, Mª José Terrades i el tècnic de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Cullera, José Salvador Martínez.

La Càtedra Ciutat de Cullera contempla la creació d’activitats formatives, culturals, de recerca i d’extensió universitària. Així, entre les activitats formatives es troba la instauració d’uns Premis de Recerca dirigit a obres inèdites (TFG, TFM o Tesis Doctorals) que incorporen la ciutat de Cullera entre les seues investigacions. A més, es preveuen nombroses jornades, conferències, congressos i cursos de formació amb una finalitat divulgativa i formativa de la localitat de la Ribera Baixa.

Un dels aspectes més interessants que aporta aquesta nova càtedra és la creació d'un Observatori Territorial Turístic (OTT), que permetrà la recopilació i generació d'informació empírica, tant de caràcter quantitatiu com qualitatiu, per a la seua posterior anàlisi prospectiva i difusió dels resultats obtinguts.

També es fomentaran les activitats de recerca i transferència de coneixements que incloguen jornades de divulgació tècnica, potenciació de publicacions, promoció de trobades nacionals i internacionals sobre temes d’interès o desenvolupament de noves línies d’investigació d’aspectes desconeguts o poc tractats d’aquest tema.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha recordat ‘la sort de la Universitat de poder comptar amb l’Institut Universitari de Desenvolupament Local que a més de fer recerca, aporta difusió, que tan important és’. ‘Com universitat pública que som, tenim l’obligació de donar cobertura a les necessitats que puga tingre la societat i fer transferència d’aquest coneixement per a que aquesta puga millorar’, ha asseverat la rectora.

Per la seua part, l’alcalde Jordi Mayor ha agraït a la Universitat el suport per a poder crear aquesta càtedra, ‘perquè el coneixement és el futur, i a soles amb el recolzament que ens dóna la Universitat per a poder fer aquests estudis, podrem afrontar alguns dels reptes que tenim com a municipi com és un nou turisme intel·ligent i sostenible’.

A les seues paraules, el professor Adrián Ferrandis ha recordat la importància que té el municipi de Cullera, ‘un municipi que junta costa, litoral, turisme, projecció econòmica i una entitat demogràfica important’. A més, ha apuntat les tres línies que tindrà l’Observatori Territorial Turístic (econòmic, social i mediambiental) per permetran una major i millor difusió del territori.  

La Càtedra Ciutat de Cullera entrarà en vigor al moment de la signatura i tindrà un període de vigència de tres cursos acadèmics, fins el curs 2020/2021. Una vegada finalitzat el període de vigència, es podrà renovar per curs acadèmic.  

Imatges:

Arxivat en: Institucional