La Universitat desenvolupa una metodologia per a l’aprofitament d’aigües residuals en zones amb dèficit hídric

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 de juny de 2017
 
Metodologia per a l’aprofitament d’aigües residuals

La Universitat de València ha desenvolupat una metodologia de treball multidisciplinària capaç de detectar zones d’interès amb dèficit hídric i estudiar les possibilitats de reutilització d’aigües regenerades. Aquest projecte naix d’un conveni signat entre la institució acadèmica i la Conselleria d’Agricultura amb l’objectiu de desenvolupar projectes d’investigació aplicada relacionats amb la depuració d’aigües, els ecosistemes aquàtics i marins, la gestió de recursos hídrics i la recàrrega d’aqüífers.

La metodologia s’ha aplicat com a cas particular a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Pinedo, on es planteja la reutilització d’aigües i l’obtenció d’uns cabals rics en nutrients (nitrogen amb amoníac i ortofosfat), els quals al mateix temps tinguen un baix contingut en sòlids i estiguen lliures d’organismes patògens i contaminants d’acord amb la legislació. 

Alhora, pel que fa a la reducció del consum energètic, es plantegen diverses modificacions en el funcionament de l’estació depuradora, de forma que s’incorporen membranes d’ultrafiltració després de la decantació primària i l’aprofitament de la matèria orgànica del cabal entrant a l’EDAR per a l’obtenció d’energia. I també es planteja la reducció del temps de retenció en els reactors de fangs activats, amb la qual cosa es minimitza el consum d’energia associat a la ventilació dels reactors. 

La Universitat de València ha executat el projecte amb la participació multidisciplinària dels grups d’investigació següents: Grup de Sòls, Residus i Medi Ambient; Grup de Qualitat de les Aigües i Restauració d’Ecosistemes Aquàtics; Grup de Miniaturització i Mètodes Totals; Grup d’Economia de l’Aigua; Grup de Climatologia des de Satèl·lits; Grup de Seguretat Alimentària i Medi Ambiental; Grup de Qualitat de l’Aigua, i el Laboratori d’Anàlisi Intel·ligent de Dades.

Els investigadors principals en aquest projecte multidisciplinari són Rafael Boluda Hernández, Antonio Camacho González, Pilar Campins Falcó, Francesc Hernández Sancho, Ernesto López Baena, Yolanda Picó García, Aurora Seco Torrecillas i Emilio Soria Olivas. 

Hi han col·laborat també dos grups d’acció de l’EIP WATER: Anaerobic MBR for WATER Resource Recovery in CIRCuLar Economy: WATER CIRCLE, lead Aurora Seco Torrecillas; i RESEWAM-O - Remote sensing for water management optimization  lead Ernesto López Baeza.

L’estudi es pot consultar en: http://ir.uv.es/o5YLnvT