La Universitat d'Estiu de Sagunt debat sobre el patrimoni cultural i les petjades del seu passat en la seua cinquena edició

  • 13 de setembre de 2021
 
Imagen de la noticia

La Universitat d'Estiu de Sagunt celebrarà aquest dimecres la seua cinquena edició sota el títol ‘Sagunt Patrimoni de la Humanitat. Imatge i Percepció’, en el marc del programa d'Universitats Estacionals de la UV. La jornada, amb la qual es tanca el cicle d'Universitats d'Estiu, és gratuïta i oberta a tots els ciutadans, que poden assistir presencialment o en modalitat en línia.

La Universitat d'Estiu de Sagunt reunirà docents, professionals, estudiants i ciutadans per a abordar, des d'una nova perspectiva, la candidatura de Sagunt, impulsada pel seu Ajuntament, com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Amb la jornada, que es desenvoluparà al llarg de la vesprada d'aquest dimecres, 15 de setembre, es tanca el cicle d'estiu de les Universitats Estacionals, una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a tots els ciutadans, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després de 2020, un any excepcional per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar l'any passat amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a totes les persones interessades. La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.

Universitat d'Estiu de Sagunt

En aquesta nova edició, la Universitat d'Estiu s'acosta al patrimoni històric i cultural de Sagunt, que ha aconseguit una dimensió universal. La jornada, emmarcada en l'àrea temàtica ‘Patrimoni Històric i Cultural’, es desenvoluparà en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt (Carrer Roma, 9), al llarg de la vesprada d'aquest dimecres.

L'acte inaugural tindrà lloc a les 17:00 h, amb la intervenció de Darío Moreno Lerga, alcalde de Sagunt; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Esports de la UV; Quico Fernández Carrasco, regidor de l'Ajuntament de Sagunt i President del Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat de l'Ajuntament de Sagunt; Empar Folgado Ros, diputada delegada d'Inclusió social i Educació de la Diputació de València; i un representant de Caixa Popular.

A continuació, quatre conferències permetran aprofundir en el coneixement de la riquesa patrimonial de Sagunt. Ester Alba Pagán -vicerectora de Cultura i Esports de la UV, del Departament Història de l'Art d'aquesta Universitat i coordinadora de la Universitat d'Estiu de Sagunt- tractarà sobre ‘La memòria en la valorització del patrimoni cultural: història, mite i identitat’. Manuel Albaladejo Vivero i Antonio Ledo Caballero, del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV, se centrarà en el tema ‘Sagunt i els orígens de la Segona Guerra Púnica’. Manuel Ruzafa García, del Departament d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UV, centrarà la seua intervenció en ‘La Jueria de Sagunt, història de la comunitat hebrea de Morvedre: orígens, esplendor i col·lapse final (1239-1492)’. I Pilar Hernando Serra, del Departament de Dret Financer i Història del Dret de la UV, parlarà sobre ‘Paisatges de guerra: la memòria de la guerra de la Independència i l'heroi Romeu’.

A les 19:30 h, se celebrarà una taula redona, moderada per Ester Alba Pagán, que posarà fi a la cinquena edició de la Universitat d'Estiu de Sagunt.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern (Cofrentes i Requena) i sis Universitats de Primavera (Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés i Alt Túria), que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions. Les Universitats d'Estiu (Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i Sagunt) tanquen el seu cicle aquesta setmana amb la jornada de Sagunt.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i L'Eliana).

 

 

 

Més informació: