La Universitat i la Generalitat analitzen les bones pràctiques culturals valencianes a través en ‘Un País de Cultures’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 8 d’abril de 2019
 
Públic en un debat a La Nau.
Públic en un debat a La Nau.

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, i la Direcció General de Cultura i Patrimoni han iniciat enguany ‘Un País de Cultures’, un programa dedicat a observar, debatre i impulsar nous projectes en l’àmbit de la gestió cultural. El programa s’estructura inicialment en tres sessions que tindran lloc en el Centre Cultural La Nau fins al mes juny.

En la primera jornada, celebrada el passat mes de febrer, es van donar a conéixer els resultats del primer estudi de participació cultural a la Comunitat Valenciana, un treball realitzat pel vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño i per Ramón Llopis, professor de Sociologia de la Universitat de València.

La segona jornada, que tindrà lloc el pròxim 8 d’abril, el Centre Cultural La Nau serà l’escenari d’una trobada en el qual gestors culturals, responsables de festivals i creadors debatran al llarg de tot el dia sobre bones pràctiques en la gestió cultural. 

La inauguració de la jornada (9 hores) estarà a càrrec del vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos i Xavier Rius, diputat de Cultura. A  continuació hi haurà una conferència (9.15 hores) d’Antonio Ariño sobre ciutadania cultural i la jornada continuarà amb quatre taules redones que abordaran diferents aspectes de la gestió cultural.

La primera taula redona (10.30 a 12 hores), moderada per Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura, estarà dedicada a les bones pràctiques en el context urbà i comptarà amb les intervencions dels principals responsables de festivals valencians (Russafa Escènica, Cabanyal Íntim i Alacant Desperta). La segona taula redona (12.30 a 14 hores) abordarà la inclusió dels grups vulnerables a través de la cultura. En la taula redona, que estarà moderada per Celeste Asensi, directora de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat de la Universitat, intervindran els responsables de festivals i projectes entre els quals es troben Diez Sentidos, Impresas, i Artes, cultura y ocio para la inclusión.

La tercera taula redona (16 a 17.30 hores) estarà dedicada a les bones pràctiques en el context rural i es relataran les experiències de programes com ara, l’Aplec Els Ports, el Festival d’Arts Escèniques a la Serra d’Espadà, Pobles en Peu d’Art i Jazzpolop. Festival de música i Art de Polop (La Marina). La taula estarà moderada per José María Bullón, president de l’Associació de Gestors i Gestores Culturals del País Valencià.

L’última taula de debat (17.30 a 19 hores) es dedicarà a les cultures migrants a través de les experiències de Calandria i Joves Solidaris. El debat estarà moderat per Dolors López, assessora d’Educació Inclusiva. Cefire Especific Educació Inclusiva.

La jornada del dia 8 d’abril conclourà amb una actuació de Moments Art en la Sala Matilde Salvador. Moment Art és una companyia d’arts escèniques per a persones amb discapacitat física, psíquica, sensorial i malaltia mental, que desenvolupa la seua labor creativa i rehabilitadora des de l’any 1997 en la ciutat de València.

La tercera sessió de ‘Un País de Cultures’ se celebrarà el 12 de juny i en ella es lliuraran els premis de la primera convocatòria d’aquest programa.

Més informació: