La Universitat d'Hivern de Cofrentes debat, en la seua segona edició, sobre longevitat i benestar en el medi rural

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 24 de març de 2021
 
Imagen de la noticia

La Universitat d'Hivern de Cofrentes ha celebrat enguany la seua segona edició, en la qual s'ha abordat el tema ‘Longevitat i benestar en el medi rural. Qualitat de vida i futur’. Cofrentes reprén així el programa d'Universitats Estacionals 2021, una iniciativa de la UV, que sotmet a debat temes vinculats a la singularitat de cada territori en jornades obertes per a tots els ciutadans.

La Universitat d'Hivern de Cofrentes (UNICO) va reprendre el 25 de març, el programa d'Universitats Estacionals de l'any 2021 amb una jornada d'anàlisi entorn del tema ‘Longevitat i benestar en el medi rural. Qualitat de vida i futur’.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments de cada localitat i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria, afermant la simbiosi entre universitat, territori i societat.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, recuperen el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming i va contribuir a aconseguir un èxit de participació sense precedents, en facilitar l'assistència a totes les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència en tots dos casos.

Universitat d'Hivern de Cofrentes (UNICO)

La Universitat d'Hivern de Cofrentes ha celebrat enguany la seua segona edició sota el títol ‘Longevitat i benestar en el medi rural. Qualitat de vida i futur’, en el marc de l'àrea temàtica ‘Educació i Benestar Social’, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Cofrentes, el Balneari de Cofrentes, Diputació de València i Caixa Popular.

Al llarg del matí del dijous 25 de març, en la Sala d'Actes de l'Ajuntament (Plaza d'Espanya, 9), la UNICO va sometre a debat aquest tema des de diferents perspectives en una jornada que va reunir docents, investigadors, estudiants de Secundària i de cicles formatius i universitaris, agents socials, treballadors públics, jubilats, aturats i ciutadans de totes les edats.

La UNICO és una iniciativa de caràcter divulgatiu, oberta al públic en general, que pretén aproximar a Cofrentes i la seua comarca a la Universitat com a mitjà per a afrontar els principals reptes del segle XXI i que compta amb la participació de divers professorat de la UV (dels Departaments de Bromatologia i Nutrició, Didàctica i Organització Escolar, i Sociologia i Geografia, entre altres) així com amb la d'especialistes locals que, en conjunt, aportaran una visió àmplia sobre el benestar i la salut al llarg de la vida en el context de Cofrentes i el seu entorn.

La creixent longevitat de la població és un repte per a les persones, les famílies i les institucions, i afrontar-lo en el medi rural constitueix un desafiament addicional però, al mateix temps, permet evidenciar les possibilitats d'aconseguir una qualitat de vida òptima al llarg de la vida i posar en valor les característiques peculiars d'un territori privilegiat.

La inauguració tingué lloc a les 10:00 h, amb la intervenció de Salvador Honrubia Mora, alcalde de Cofrentes; Jorge Hermosilla Pla, Vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Esperanza Navarro Pardo, coordinadora de la UNICO; Ricardo Ruiz Carrascosa, director de l'oficina de Caixa Popular a Requena; i un representant de la Diputació de València.

A les 10:30 h. Almudena A. Navas Saurin, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la UV, pronuncià una conferència sobre ‘Formació i dones en el món rural’; i, a les 11:15 h., Ana Frigola Cánoves, del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la UV, parlà sobre ‘Dieta saludable i sostenible per al segle XXI’.

Després d'una pausa, a les 12:30 h una taula redona moderada per Esperanza Navarro, va debatre entorn de diversos aspectes relacionats amb el tema central de la UNICO: ‘El sentit dels serveis municipals en el medi rural’, a càrrec de Patricia Hernández Cantos, psicòloga de Serveis Socials de l'Ajuntament de Cofrentes; ‘Desarrelament rural, ni és un procés natural ni és irreversible, a càrrec de Josep Pérez Soriano, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV; i ‘El paisatge rural com a actiu per al desenvolupament i el benestar’, a càrrec d'Emilio Iranzo García, del Departament de Geografia de la UV.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern: Cofrentes –que se celebra demà- i Requena, dilluns que ve, 29 de març, en la qual es debatrà sobre ‘La química en la vinificació. Llums i ombres del vi’.

Les Universitats Estacionals de Primavera iniciaran les seues sessions amb la Universitat Estacional d'Alzira, que analitzarà, el 23 d'abril, ‘La biodiversitat valenciana davant el repte del canvi global’. La Universitat Estacional de Cullera tindrà com a tema de debat, el 29 d'abril, ‘Una mirada al patrimoni i al turisme sota la mar’; la Universitat Estacional de Xàtiva, el 13 de maig, ‘La governança i gestió del turisme cultural’; la Universitat Estacional de Sagunt, el 20 de maig, ‘Conseqüències de la pandèmia Covid-19 en dones i xiquetes’; la Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, el 28 de maig, ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’; la Universitat Estacional d'Alt Túria, l'11 de juny, ‘Del recurs territorial al producte turístic en una reserva de la biosfera’; i la Universitat Estacional del Rincón de Ademuz, el 21 de juny, ‘Paisatges rurals: productes turístics sostenibles’.

Les Universitats Estacionals d'Estiu començaran el 7 de juliol amb l'edició de la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos, que tindrà com a tema principal ‘Botànica i desenvolupament rural’. La Universitat Estacional de Gandia debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social´; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debatran aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón de Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i l'Eliana).

 

Més informació: